Hier beantwoorden wij uw veel gestelde vragen. Indien u nog een vraag heeft die hier niet wordt beantwoord, kunt u altijd mailen naar duurzaamwierdenenter@gmail.com of bellen naar 0546 – 723117.

Niet je energieverbruik over heel 2023, maar je verbruik per dag blijkt te bepalen of je onder het prijsplafond voor gas en elektriciteit blijft. Ingewikkeld? Ja!

Het prijsplafond voor energie gaat op 1 januari in. Vanaf die datum betaal je 1,45 euro per m3 gas en 40 eurocent per kilowattuur elektriciteit, tot je het prijsplafond hebt bereikt. Dat prijsplafond zou moeten gelden tot een verbruik van 1200m3 gas en 2900 kWh stroom per jaar, maar dat blijkt in de praktijk vaak niet het geval.

Het kabinet heeft altijd gezegd dat Nederlandse huishoudens in 2023 tot 1200 kubieke meter gas en 2900 kilowattuur (kWh) elektriciteit mogen verbruiken tegen het verlaagde tarief van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh elektriciteit.

Energieverbruik per dag

Uit de regeling voor het prijsplafond die het kabinet heeft opgesteld, blijkt echter dat dit plafond niet per se geldt voor het hele jaar. Dat komt omdat het rekenmodel dat het kabinet gebruikt niet uitgaat van een maximum energieverbruik per jaar, maar een maximum energieverbruik per dag.

Daarbij houdt het model rekening met het feit dat huishoudens in de winter meer energie verbruiken dan in de zomer. Op (verwachte) koude dagen mag je daarom relatief veel energie verbruiken tot je aan je dagplafond zit; tijdens de periode van bijvoorbeeld de zomervakantie weer stukken minder.

Rekenvoorbeeld

De datum van je jaarafrekening bepaalt vervolgens of je moet bijbetalen. Stel, je krijgt je eindafrekening op 28 april. Om onder het prijsplafond te blijven van 1,45 euro voor een kuub gas en 0,40 euro voor een kWh elektriciteit, mag je in de periode van 1 januari tot en met 27 april maximaal 647 kuub gas afnemen en 1074 kWh stroom.

Een huishouden dat in die periode 800 kuub gas heeft verbruikt en 1300 kilowattuur stroom zal dan al 153 kuub en 226 kWh tegen de peperdure martkttarieven moeten afrekenen, ondanks dat ze nog onder de verbruiksgrenzen voor een heel jaar zitten.

Dat geldt ook als het huishouden in de periode erna rustig aan doet en zo over een heel jaar 1200m3 gas verbruikt en 2900 kWh stroom.

Omgekeerd werkt het precies hetzelfde. Een huishouden dat in de periode vóór de jaarnota zuiniger is geweest dan het rekenmodel voorspelt, mag de niet gebruikte kuubs niet meenemen naar de rest van het jaar.

Stel dat ons rekenvoorbeeld maar 400 kuub gas verbruikt in de periode tot en met 27 april. Op dat moment vervalt 247 kuub gas onder het prijsplafond. Die kubieke meters gas mogen in de periode na 27 april niet alsnog tegen het lage tarief worden opgestookt.

Alleen mensen die toevallig op 1 januari hun energiecontract hebben afgesloten, krijgen dus niet met deze verdeling te maken. Ook voor huishoudens die lage markttarieven betalen, omdat ze nog een meerjarig contract hebben lopen, zullen de gevolgen van het rekenmodel beperkt zijn. De tarieven die zij bij verbruik boven hun prijsplafond moeten afrekenen, zullen immers lager liggen.

Volgens het ministerie van Economische Zaken is het opdelen van het jaar bij de eindnota noodzakelijk, om boekhoudkundige redenen.

Dit artikel is overgenomen van RTL . Daar vind je ook een rekentool om uit te rekenen hoeveel je mag gebruiken tot / vanaf de datum dat je (variabele) contract verloopt.

 

Factsheet 6 alternatieven voor aardgas

Deze factsheets geven een beknopte uitleg van de  alternatieven voor aardgas.

Voor het jaarverslag 2019 klik hier.

Voor het jaarverslag 2020 klik hier.

Voor het jaarverslag 2021 klik hier

Voor het jaarverslag 2022 klik hier

Lees hier meer over de privacyverklaring.

U krijgt ongeveer 30% ISDE-subsidie bij minstens twee maatregelen uit de lijst. Vanaf 1 januari 2023 kunt u ook voor één genomen isolatiemaatregel ISDE-subsidie aanvragen bij RVO. Zelfs voor een maatregel die na 1 april 2022 is genomen, dus met terugwerkende kracht. Het bedrag is dan wel lager dan bij twee maatregelen (ca. 15%).

Geheel kosteloos komt hij of zij bij u langs om deskundig advies te geven over uw woning.

Dat kan. Bij de stichting zijn ook energiecoaches van Duurzaam Thuis Twente betrokken.

Jazeker. U kunt uw lampen vervangen voor LED lampen en tochtstrips plaatsen. U krijgt 80% (tot € 50) terug van onze stichting. Een gratis energiecoach kan u verder helpen.

Jazeker. Je kunt isoleren met vlas, schapenwol, hennepvezels en nog veel meer. Voor een overzicht van duurzame bouwmaterialen, kijk op www.dubomat.nl. Bij hen kun je ook terecht voor vragen over de bouwbedrijven/aannemers die de materialen kunnen toepassen.

Nee, wij verhuren geen zonnepanelen. Wilt u hier meer informatie over kijk bv. op www.zelfstroom.nl

Sinds 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen 0% en hoef je dus niets meer terug te vragen. Degenen die het aantal zonnepanelen willen uitbreiden en nog in de Kleine Ondernemers Regeling vallen van de eerste set zonnepanelen kunnen nu dus zonder administratieve problemen ook de nieuwe zonnepanelen plaatsen zonder BTW.

U komt ook in aanmerking komen voor een voordelige Energiebespaarlening of voor de Duurzaamheidslening van de gemeente Wierden voor de aanschaf van zonnepanelen. De lening en rente kunt u terug betalen uit de vermindering van uw energiekosten.

Zonnepanelen zijn onderdeel van de woning en vallen normaal gesproken onder uw woonhuis (opstal)-verzekering. Door plaatsing van zonnepanelen zal de herbouwwaarde iets toenemen, maar in de praktijk is de toename van de herbouwwaarde gering, waardoor er nauwelijks sprake is van invloed op je verzekeringspremie. Vaak staat in de polisvoorwaarden dat je wijzigingen aan de woning dient door te geven; het is dus verstandig dit door te geven aan jouw verzekeraar.

De zonnekaart is een website die huiseigenaren inzicht geeft in de geschiktheid van hun dak voor zonnepanelen of zonneboilers. De kaart toont alle dakvlakken die voldoende zon instraling hebben en geeft een betrouwbare inschatting van het aantal zonnepanelen dat hierop geplaatst kan worden. Ga naar de website om te kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. De zonnekaart laat direct zien hoeveel u kunt verdienen aan de zon.

Dat kan. Wij zijn telefonisch en via de mail bereikbaar. U kunt ook een afspraak maken om bij ons op kantoor langs te komen. duurzaamwierdenenter@gmail.com of 0546 – 72 31 17.

U kunt ons elke dag mailen met een vraag.  Dat kan door een e-mail te sturen naar duurzaamwierdenenter@gmail.com. Uw e-mail wordt dan zo spoedig mogelijk beantwoord. Daarnaast zijn wij op kantooruren telefonisch bereikbaar op dit nr. tel: 0546-72 31 17