Je bekijkt nu STICHTING DUURZAME ENERGIE WIERDEN-ENTER WINT TWEEDE PRIJS ENERGY PITCH

STICHTING DUURZAME ENERGIE WIERDEN-ENTER WINT TWEEDE PRIJS ENERGY PITCH

STICHTING DUURZAME ENERGIE WIERDEN-ENTER WINT TWEEDE PRIJS ENERGY PITCH

Op 13 februari behaalde Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter een tweede plaats bij de Energiepitch van Natuur en Milieu Overijssel. De wedstrijd vond plaats tijdens het ‘Kennisfestival Lokale Energie Overijssel’ in Zwolle. Hieraan nemen lokale duurzame initiatieven uit Overijssel deel om kennis met elkaar te delen. Ook vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten en Enexis waren aanwezig. De presentatie was in handen van André van der Zee, bekend van het programma ‘Het Groene Oosten’ op RTV-Oost. Op deze zender is al eerder ruime aandacht geschonken aan het Wierdense initiatief als voorbeeld hoe een lokale vrijwilligersorganisatie kan bijdragen aan de energietransitie. Zij doen dit onder andere door informatie via het Energieloket en de opwek van groene stroom in zonnepark De Groene Weuste.

Samen met andere lokale initiatieven uit Deventer en Dalfsen was Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter genomineerd voor de Energy Pitch Award 2020. In 2016 werd de Energy Pitch gewonnen door SDEWE met het plan voor de bouw van zonnepark De Groene Weuste. Inmiddels is dit plan gerealiseerd en bovendien wordt het zonnepark binnenkort uitgebreid met nog 4460 panelen. Van de initiatieven van de drie de finalisten werden filmpjes vertoond die door een vakjury werden beoordeeld. Na een vragenronde en beoordeling door de jury won de Wierdens inzending een mooie tweede plaats. De eerste prijs ging naar Deventer Energie.

De vakjury prees vooral het terugvloeien van de inkomsten van het zonnepark naar de inwoners van Wierden en de toepasbaarheid van het idee in heel Nederland.

Het idee van SDEWE is dat iedereen in Wierden en Enter profijt moet hebben van zonneparken, die immers ook gebouwd worden in het landschap waar iedereen woont. Niet alleen de lasten maar ook de lusten zijn dan voor iedereen. Daarnaast moeten de inkomsten van het zonnepark volgens de stichting gebruikt worden voor het bevorderen van energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Daarom is een laagdrempelige actie bedacht waarbij iedereen die iets koopt om minder energie te gebruiken 80% van het aankoopbedrag terugkrijgt (maximaal € 50 per huis). Het gaat om tochtstrips, radiatorfolie, LED-lampen, waterbesparende douchekoppen en thermosstaatkranen, brievenbuskleppen, en meer artikelen die kunnen worden toegepast om gas, elektra en water te besparen. De regeling geldt voor iedereen, dus ook voor huurders van woningen. De gemeente Wierden is aangehaakt bij dit initiatief en heeft via een subsidie geld voor koopwoningen beschikbaar gesteld.

Veel mensen hebben niet begrepen dat er gewoon geld wordt uitgedeeld via dit initiatief. Er ligt namelijk geld op de plank voor meer dan 1000 huishoudens. Bovendien mogen degenen die meedoen aangeven dat ze de (gratis) energiecoach van het Energieloket laten komen voor verdere bespaartips. Ook de warmtescans die deze energiecoaches uitvoeren zijn kosteloos. Op een scan is te zien waar de warmte uit uw huis verdwijnt en waar mogelijk nog kan worden geïsoleerd. Hiervan wordt al volop gebruik gemaakt. Inwoners kunnen er nog het hele jaar van profiteren.

Als men meer dan 500 euro investeert in isolatie van de woning komt men nogmaals in aanmerking voor een bijdrage van de stichting van 50 euro.

Het filmpje van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter is te zien op de website. Daar is ook de bon voor de kortingsacties te vinden.

In Zwolle kreeg de stichting veel complimenten voor deze acties waarbij alle inwoners een beetje kunnen meeprofiteren van het zonnepark. De actie voor kleine isolatiematerialen en ledlampen is laagdrempelig. Ook huurders en mensen met een kleine beurs kunnen hier van profiteren. De bonnetjes kunnen elke woensdag worden ingeleverd in het gemeentehuis tijdens het spreekuur van het Energieloket. Tijdens dit spreekuur van 16.00 tot 19.00 uur kunt u bij Energiecoaches van de stichting terecht met vragen over het verduurzamen van de woning en het verlagen van de energierekening.

De eenvoudigste manier om de energiekosten te verlagen is om regelmatig over te stappen naar een andere energieleverancier. Men profiteert dan van de laagste tarieven en een welkomstbonus. Jaarlijks kunt kan hiermee honderden euro’s worden bespaard. Veel mensen schrikken hier nog voor terug of weten niet hoe ze het moeten regelen. De Energiecoaches helpen de mensen hierbij. Zij hopen dat ze vooral mensen in een kwetsbare positie bereiken die zo een aanzienlijke besparing kunnen realiseren.