19 november 2016

Verschilllende energielabels

Er zijn 2 soorten energielabels. Voorlopig en definitief energielabel voor woningen (particulier of verhuur)

  • Voorlopig energielabel
    Begin 2015 hebben – vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro’s tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal € 405. Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op www.zoekuwenergielabel.nl.
  • Defitinief energielabel
    Het definitief energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur en oplevering van woningen. Woningeigenaren zonder energielabel krijgen begin 2015 hun voorlopige energielabel thuisgestuurd. Dit kan later worden omgezet in een definitief label. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status. Het is een indicatie van de gegevens gebaseerd op openbare gegevens over de woning, bijvoorbeeld uit het Kadaster. Het label verschilt van het energielabel dat al sinds 2008 verplicht is.Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop, verhuur of oplevering verplicht om van het voorlopige energielabel zelf een definitief energielabel te maken. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari via www.energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid een definitief energielabel regelen. Een erkend deskundige controleert de gegevens en keurt deze goed. Daarna is het definitieve energielabel te vinden in EP-online en daarmee rechtsgeldig.

 De adviseurs van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter kunnen u adviseren hoe u het energielabel van uw huis kunt verbeteren.