Om dit duurzaamheid compliment een naam te geven hebben wij een prijsvraag uitgeschreven onder alle groep 8 leerlingen van de 14 basisscholen in de gemeente Wierden. De Widerode uit Wierden heeft uiteindelijk de naam bedacht voor het compliment. Iedereen mag kandidaten voor de ‘Save the Nature Award‘ doorgeven aan de stichting.

Tijdens de opening van het zonnepark de Groene Weuste op 24 mei 2018 heeft groep acht van de Widerode het eerste compliment uitgereikt aan Peter en Ellie Bijl. Zij zetten zich al jaren in om rommel en zwerfafval op te ruimen.

“Save the Nature Award” / Duurzaamheidscompliment

28 oktober 2023

De award voor Meubelzwagerij

Het ‘Duurzaamheidsdcompliment’, een glazen kunstwerk van de Stichting Duurzaam Wierden Enter, is zaterdag doorgegeven aan Jarno Oude Booijink en Rick Kroeze, de twee krachten achter de Meubelzwagerij. De afgelopen maanden sierde de trofee op de schouw in de boerderij van Bert en Jenny de Wilde uit Enter.

Het bestuur van de Stichting Duurzaam Wierden Enter heeft nu voor deze ondernemers gekozen omdat er sprake is van een unieke situatie: ze investeren samen met de verhuurder in zonnepanelen voor het bedrijfspand. “Zo’n samenwerking is niet eerder voorgekomen en dat goede en mooie voorbeeld waarderen we graag”, aldus Pim Spackler, voorzitter van de stichting tijdens het moment van overhandiging.

Middels het Duurzaamheidsdcompliment wordt een inwoner of organisatie uit de gemeente Wierden die zich positief weet te onderscheiden op gebied van duurzaamheid gewaardeerd. De Meubelzwagerij wordt nu aan het rijtje toegevoegd. De zwagers hebben samen de pandeigenaar hun onderkomen aan de Weusteweg aangepakt. Inmiddels liggen er veertig zonnepanelen op het bedrijfsdak. Middels een formule hebben beide partijen er baat bij. De verhuurder verdient zijn investering terug én zijn bedrijfspand is verduurzaamd. De huurders zijn blij dat ze met deze mogelijkheid hun forse energierekening naar beneden kunnen krijgen, doordat er ter plaatse flink wat elektriciteit wordt opgewerkt die in de werkplaats goed van pas komt.

“Het gebeurt normaal gesproken nooit dat dergelijke partijen elkaar op deze manier elkaar voorthelpen”, aldus Spackler. “Deze win-win situatie is een mooi voorbeeld voor andere huurders en verhuurders om tot een dergelijke constructie te komen.” Huurders of verhuurders die interesse hebben of nieuwsgierig zijn naar alle details kunnen contact opnemen met de stichting via duurzaamwierdenenter@gmail.com.

16 februari 2023

Duurzaamheidscompliment voor Boerderij de Paswever

Het duurzaamheidscompliment van SDWE is doorgegeven aan Bert en Jenny de Wilde van Boerderij de Paswever in Enter. Zij krijgen het uit handen van Pascal Snitjer en Egberdien Engbers die het in 2021 ontvingen voor het hergebruiken van materialen om hun huis te verduurzamen.

Bert en Jenny zijn hebben deze insteek ook. Zij zijn de stal aan het verbouwen voor het installeren van een melkrobot. Voor de tijdelijke opstelling wordt er gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Op deze manier zijn zij  niet alleen duurzaam bezig maar besparen ook kosten. Daarnaast zijn zij ook op andere vlakken bewust bezig met het kiezen van grondstoffen, materialen en energie. De meeste verlichting in de gebouwen is vervangen door LED-verlichting. Motoren draaien d.m.v. frequentieregelaars niet op vol vermogen als het niet nodig is. De verse melk koelen zij met koud drinkwater voor de koeien. Dit lukt tot ongeveer 15 graden. Pas de laatste 11 graden doen de koelmachines. Dit bespaart ook veel energie. 

Jaren geleden zijn al een groot aantal zonnepanelen geplaatst door “Asbest eraf, zon erop”. Er is een plan om nog eens 1400 panelen op het dak te leggen, waarvoor de SDE-subsidie al is toegekend. Doordat het stroomnet vol zit is het echter nu niet mogelijk om die aan te sluiten. Dat er sprake is van het aanleggen van een zonnepark op enkele kilometers afstand lijkt onbegrijpelijk, maar ook dat zonnepark krijgt op z’n vroegst in 2027 pas een aansluiting.

Met dierenwelzijn en natuurbeheer zijn zij ook goed bezig. Twaalf hectare landbouwgrond langs de Regge hebben zij beschikbaar gesteld voor natuurontwikkeling, waarbij ze zelf betrokken zijn bij het onderhoud van het Enter Reggedal. Al met al zijn ze goed bezig en verdienen het duurzaamheidscompliment.

1 oktober 2021

Duurzaamheidscompliment overhandigd aan Pascal Snitjer en Egberdien Engbers​

Pascal Snitjer en Egberdien Engbers hebben zaterdag 2 oktober het Duurzaamheidscompliment gekregen. Het glazen kunstwerk werd overhandigd door Herbert Stamsnijder uit Enter die het compliment afgelopen jaar mocht hebben. De trofee is een initiatief van Stichting Duurzaam Wierden-Enter en wordt uitgereikt aan een inwoner of organisatie uit de gemeente Wierden die zich positief weet te onderscheiden op duurzaamheidsgebied.

Normaliter wordt bij duurzaamheid gedacht aan investeren in tientallen zonnepanelen, warmtepompen of windmolens. Toch kan het ook anders. Pascal en Egberdien wonen sinds 5 jaar aan de Noord Parallelweg in Wierden, waar ze de oude slagerij en woning van Gierveld hebben gekocht. Het gebouw stamt grotendeels uit de jaren dertig en inpandig waan je je terug in de tijd. “Dit gebouw heeft een ziel” meent Pascal. “Dat moet je behouden”. De aannemer wilde het grof geschut het pand verduurzamen en opwaarderen. Veel details en de sfeer zou daarmee verdwijnen. Pascal en Egberdien zagen kansen om het gebouw zeker ook zaken up-to-date te maken, maar met behoud van het oude. “We houden beide van oude spullen maar wel van kwaliteit. Dat het beschadigd of zelfs kapot is, dat maakt niet uit, als het maar te herstellen of nog te gebruiken is. Het opknappen van materiaal is een bewuste keuze”.

Binnen in de ruimte waar vroeger geslacht werd, zit de lier nog aan de muur en aan het plafond hangt de dikke rails waar het vee werd opgehangen. Ook de oude stoffen elektriciteitsleidingen zijn nog met houten klosjes aan de gele betegelde muur genageld. Allemaal details die niet moeten verdwijnen, menen de twee.

Bovendien, iets wat nog bruikbaar en goed is, hoeft niet weg: duurzaamheid staat dus hoog in het vaandel en dat is goed te zien. Een ouk kantoormeubilair van onder meer het vermaarde merk Ahrend siert de ruimte en in de hoek staan een gokautomaat en een PhotoPlay machine, werkend. Een zelf gemaakte wandkast met boeken. LP’s, Laser Discs en DVD’s. De hang naar nostalgie is groot en behoud van oude belangrijk. Om het plaatje qua duurzaamheid compleet te maken: op het dak zijn enkele zonnepanelen geplaatst, het pand is inmiddels geïsoleerd en de ramen voorzien van HR++ glas. In de vloer is verwarming aangebracht. De combinatie, het totale duurzaamheidsplaatje, was voor het bestuur van Stichting Duurzaam Wierden-Enter reden om het compliment aan Pascal en Egberdien uit te reiken. Bron: De Wiezer

19 september 2020

Maatschap Stamsnijder uit Enter ontvangt duurzaamheidscompliment

Herbert en Judith Stamsnijder hebben uit handen van wethouder Richard Kortenhoeven het duurzaamheidscompliment van onze stichting ontvangen. Deze zogenoemde “Save the Nature-award” wordt uitgereikt aan particulieren en bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Maatschap Stamsnijder, gevestigd aan de Morslaan in Enter, mag de glazen trofee een half jaar houden.
Op het dak van de stallen liggen in totaal 2520 zonnepanelen en dat levert zo veel energie op, dat er naast het eigen bedrijf en de woning voldoende over is voor 210 huishoudens in de omgeving. Het familiebedrijf is door de opa van Herbert opgericht en in de loop der jaren uitgegroeid van 2 naar 80 hectare als vleesverwerkend bedrijf. Ze kunnen dankzij de grote hoeveelheid panelen ook het dorp Enter voor een deel van stroom voorzien. Ze hebben de panelen dankzij de SDE+ subsidie gunstig kunnen laten plaatsen. Een schuur hebben ze in 2012 nieuw gebouwd, toen hebben ze in de dak constructie al rekening gehouden met het plaatsen van zonnepanelen.

De oude daken zijn hier en daar wat versterkt maar de hellinghoek was prima. Nadat het asbest was verwijderd zijn de panelen geplaatst.
Deze grote investering op gebied van verduurzaming was voor ons reden om de Award te overhandigen.

 

26 januari 2020

Duurzaamheidscompliment uitgereikt aan Ronald Telgenhof

Zaterdag 25 januari 2020 is het Duurzaamheidscompliment “Save the Nature Award” weer doorgegeven. Roy Bolscher van Vleesbedrijf Bolscher B.V, heeft het compliment overhandigd aan Ronald Telgenhof en zijn vrouw Joyce. Zij wonen precies 1 jaar in hun nieuwe woning aan de Kievit in het Zuidbroek Wierden. Er is destijds besloten om geen gasaansluiting aan te laten leggen en volledig energie neutraal te bouwen.

Tonnie Kroeze, onze energiecoach, heeft Fam. Telgenhof tijdens gesprekken ervan weten te overtuigen om te kiezen voor een warmtepomp en 24 zonnepanelen. In maart 2019 is zelfs oud burgemeester Henk Robben hiervoor op bezoek geweest.

Mooi te zien dat bewoners toch hun eigen plan trekken en zo bevlogen met duurzame energie bezig zijn. En dat is wat wij graag zien!!

24 april 2019

Duurzaamheidscompliment voor Roy Bolscher uit Enter

Onze stichting reikt enkele malen per jaar een zogenaamd duurzaamheidscompliment uit aan een inwoner of instelling die zich heeft onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Deze keer gaat deze onderscheiding naar Roy Bolscher uit Enter. Roy draagt duurzaamheid een warm hart toe, zowel privé als in zijn vleesbedrijf in Enschede. Met zijn vernieuwende maatregelen is hij al enkele malen in het nieuws geweest. Roy is ervan overtuigd dat we zuiniger moeten omgaan met onze aarde, zeker ook als vleesbedrijf. Daarin wil hij graag een goed voorbeeld zijn. Zo heeft de onderneming zich tot doel gesteld om in 2020 de CO2-uitstoot met 50 procent te reduceren. Dit vereiste een ingrijpende verbouwing van het bedrijfspand. Een mooie aanleiding om meteen duurzame maatregelen te treffen. Op het dak liggen 800 zonnepanelen en de bedrijfswagens rijden allemaal elektrisch. Dit is nog maar een greep uit de vele duurzame maatregelen die Roy heeft getroffen. Zijn eigen woning is natuurlijk ook volledig duurzaam (goed geïsoleerd, zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen). Roy produceert ook zijn eigen biologische vlees. In Enter in het Reggedal langs de Regge grazen zijn black angus koeien die daar een fatsoenlijk leven kunnen leiden. Kortom Roy is een ondernemer die echt gelooft in een duurzame wereld. Daarom verdient hij ons “compliment”.

Op 23-4 ontving Roy de “save the nature award” uit handen van  Simon Vetker, die het compliment de vorige keer in ontvangst mocht nemen.

30 oktober 2019

Duurzaamheidscompliment uitgereikt aan Sander Vetker

Sander Vetker van het agrarische bedrijf Wessels-Vetker heeft de ‘Save the Nature Award’ ontvangen. Deze award is een duurzaamheidscompliment dat we bij de opening van ons zonnepark in het leven hebben geroepen. Doel is om zowel personen als ondernemers en instellingen te waarderen voor hun inzet voor het milieu.

De award werd uitgereikt door Peter en Ellie Bijl, die als eersten de onderscheiding hebben ontvangen. Sander Vetker heeft de afgelopen jaren veel duurzame maatregelen getroffen. Onder andere hergebruik van mest, ledverlichting en zonnepanelen. Op dit moment worden er nog weer 1700 zonnepanelen op zijn stallen bijgeplaatst.

Wij feliciteren dit mooie bedrijf met deze award.

24 mei 2018

Save the Nature Award naar Peter en Ellie Bijl

Tijdens de opening van het zonnepark de Groene Weuste op 24 mei 2018 heeft groep acht van de Widerode het eerste compliment uitgereikt aan Peter en Ellie Bijl. Zij zetten zich al jaren in om rommel en zwerfafval op te ruimen. Zij hebben dit compliment dubbel en dwars verdiend. Over een paar maanden wordt de award doorgegeven aan iemand anders die zich inzet voor een duurzame samenleving.