3 juni 2019

Duurzaamheidscompliment

“Save the Nature Award”

Om dit duurzaamheid compliment een naam te geven hebben wij een prijsvraag uitgeschreven onder alle groep 8 leerlingen van de 14 basisscholen in de gemeente Wierden. De Widerode uit Wierden heeft uiteindelijk de naam bedacht voor het compliment.

Iedereen mag kandidaten voor de ‘Save the Nature Award‘ doorgeven aan de stichting.

24 mei 2018

Tijdens de opening van het zonnepark de Groene Weuste op 24 mei 2018 heeft groep acht van de Widerode het eerste compliment uitgereikt aan Peter en Ellie Bijl. Zij zetten zich al jaren in om rommel en zwerfafval op te ruimen. Zij hebben dit compliment dubbel en dwars verdiend. Over een paar maanden wordt de award doorgegeven aan iemand anders die zich inzet voor een duurzame samenleving.

30 oktober 2019

Duurzaamheidscompliment uitgereikt
Sander Vetker van het agrarische bedrijf Wessels-Vetker heeft de ‘Save the Nature Award’ ontvangen. Deze award is een duurzaamheidscompliment dat we bij de opening van ons zonnepark in het leven hebben geroepen. Doel is om zowel personen als ondernemers en instellingen te waarderen voor hun inzet voor het milieu.  
De award werd uitgereikt door Peter en Ellie Bijl, die als eersten de onderscheiding hebben ontvangen. Sander Vetker heeft de afgelopen jaren veel duurzame maatregelen getroffen. Onder andere hergebruik van mest, ledverlichting en zonnepanelen. Op dit moment worden er nog weer 1700 zonnepanelen op zijn stallen bijgeplaatst.
Wij feliciteren dit mooie bedrijf met deze award.

24 april 2019

Duurzaamheidscompliment voor Roy Bolscher uit Enter
Onze stichting reikt enkele malen per jaar een zogenaamd duurzaamheidscompliment uit aan een inwoner of instelling die zich heeft onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Deze keer gaat deze onderscheiding naar Roy Bolscher uit Enter.
Roy draagt duurzaamheid een warm hart toe, zowel privé als in zijn vleesbedrijf in Enschede. Met zijn vernieuwende maatregelen is hij al enkele malen in het nieuws geweest. Roy is ervan overtuigd dat we zuiniger moeten omgaan met onze aarde, zeker ook als vleesbedrijf. Daarin wil hij graag een goed voorbeeld zijn. Zo heeft de onderneming zich tot doel gesteld om in 2020 de CO2-uitstoot met 50 procent te reduceren.
Dit vereiste een ingrijpende verbouwing van het bedrijfspand. Een mooie aanleiding om meteen duurzame maatregelen te treffen. Op het dak liggen 800 zonnepanelen en de bedrijfswagens rijden allemaal elektrisch. Dit is nog maar een greep uit de vele duurzame maatregelen die Roy heeft getroffen.
Zijn eigen woning is natuurlijk ook volledig duurzaam (goed geïsoleerd, zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen).
Roy produceert ook zijn eigen biologische vlees. In Enter in het Reggedal langs de Regge grazen zijn black angus koeien die daar een fatsoenlijk leven kunnen leiden.
Kortom Roy is een ondernemer die echt gelooft in een duurzame wereld. Daarom verdient hij ons “compliment”.
Op 23-4 ontving Roy de “save the nature award” uit handen van  Simon Vetker, die het compliment de vorige keer in ontvangst mocht nemen.

26 januari 2020

Duurzaamheidscompliment uitgereikt aan Ronald Telgenhof.

Zaterdag is het Duurzaamheidscompliment “Save the Nature Award” weer doorgegeven. Roy Bolscher van Vleesbedrijf Bolslcher B.V, heeft het compliment overhandigd aan Ronald Telgenhof en zijn vrouw Joyce. Zij wonen precies 1 jaar in hun nieuwe woning aan de Kievit in het Zuidbroek Wierden. Er is destijds besloten om geen gasaansluiting aan te laten leggen en volledig energie neutraal te bouwen. Tonnie Kroeze, onze energiecoach, heeft Fam. Telgenhof tijdens gesprekken ervan weten te overtuigen om te kiezen voor een warmtepomp en 24 zonnepanelen. In maart 2019 is zelfs oud burgemeester Henk Robben hiervoor op bezoek geweest. Mooi te zien dat bewoners toch hun eigen plan trekken en zo bevlogen met duurzame energie bezig zijn. En dat is wat wij graag zien!!

19 september 2020

Maatschap Stamsnijder uit Enter ontvangt duurzaamheidscompliment

Herbert en Judith Stamsnijder hebben uit handen van wethouder Richard Kortenhoeven het duurzaamheidscompliment van onze stichting ontvangen. Deze zogenoemde “Save the Nature-award” wordt uitgereikt aan particulieren en bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Maatschap Stamsnijder, gevestigd aan de Morslaan in Enter, mag de glazen trofee een half jaar houden. Op het dak van de stallen liggen in totaal 2520 zonnepanelen en dat levert zo veel energie op, dat er naast het eigen bedrijf en de woning voldoende over is voor 210 huishoudens in de omgeving. Het familiebedrijf is door de opa van Herbert opgericht en in de loop der jaren uitgegroeid van 2 naar 80 hectare als vleesverwerkend bedrijf. Ze kunnen dankzij de grote hoeveelheid panelen ook het dorp Enter voor een deel van stroom voorzien. Ze hebben de panelen dankzij de SDE+ subsidie gunstig kunnen laten plaatsen. Een schuur hebben ze in 2012 nieuw gebouwd, toen hebben ze in de dak constructie al rekening gehouden met het plaatsen van zonnepanelen. De oude daken zijn hier en daar wat versterkt maar de hellinghoek was prima. Nadat het asbest was verwijderd zijn de panelen geplaatst. Deze grote investering op gebied van verduurzaming was voor ons reden om de Award te overhandigen.