Besparen met een Warmtepomp

Veel mensen kiezen ervoor om te investeren in een warmtepomp. Hierdoor daalt het gasgebruik, maar neemt het elektriciteitsgebruik toe. Maar de energierekening wordt lager. Zeker als de elektriciteit wordt opgewekt met eigen zonnepanelen. Een warmtepomp is ook goed voor het milieu omdat de CO2-uitstoot lager wordt. Extra voordeel is dat een warmtepomp ook kan koelen. Denkt u hier ook aan, maar wilt u eerst een duidelijk beeld hebben van de verschillende mogelijkheden evenals de kosten waar u rekening mee dient te houden? Lees dan snel verder en ontdek alles wat u altijd al wou weten over warmtepompen! Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met onze energiecoaches. Zij kunnen voor u berekenen wat de terugverdientijd is van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

Is mijn huis klaar om een warmtepomp te installeren? Doe de check.

 

Werking Warmtepomp

De basiswerking een warmtepomp kan simpel uitgelegd worden: je pompt warmte uit lucht of grond, door middel van een elektrische pomp. Vergelijk het met een koelkast: die pompt warmte uit de koelkast naar de keuken. Binnenin wordt het kouder, de keuken wordt warmer. De warmtepomp maakt het buiten kouder en in huis warmer. Dat kan met een rendement (COP) van wel 300 – 500%: Eén kilowattuur stroom uit het elektriciteitsnet levert wel 3 – 5 kWh warmte. Een ouderwets elektrisch kacheltje levert maar 1 kWh warmte met 1 kWh stroom uit het net. Als u zonnepanelen heeft is dit een zeer voordelige manier van verwarmen. Goedkoper dan gas gebruiken en beter voor het milieu. Het is zelfs voordeliger om gas in een elektriciteitscentrale om te zetten stroom en die te gebruiken voor een warmtepomp. Eén kuub gas (1 m3) levert in een CV-ketel ongeveer 8 kWh warmte. Wordt er in de centrale van 1 m3 gas 5 kWh stroom gemaakt, dan kan dat via een warmtepomp wel 15 – 25 kWh warmte leveren. Een goede reden om ‘van het gas af te gaan’.

Lucht of water

Er zijn 2 soorten warmtepompen; lucht/water-warmtepompen, en water/water-warmtepompen. Ook wel; luchtgekoppelde en grondgekoppelde systemen. Van luchtwarmtepompen zijn er ook weer twee soorten: lucht-lucht en lucht-water.

  1. De lucht-lucht-warmtepomp is de ‘gewone’ airco: die blaast koude lucht in de zomer of warme lucht in de winter. De warmte komt uit de buitenunit. Op deze apparaten zit geen subsidie. Ze zijn goedkoop en hebben een hoog rendement en verwarmen snel de lucht in de ruimte. Nadeel vormt de ‘blazende’ luchtstroom. Voordeel is dat ze ’s zomers als airco zijn te gebruiken.
  2. De lucht-water-warmtepomp verwarmt het cv-water. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder hard te stoken en wordt gas (deels) vervangen door warmte uit de buitenlucht die via de buitenunit en de warmtepomp naar de cv-ketel gaat. Dit is een hybride systeem. Soms wordt een buffervat (boiler) gebruikt. Op deze apparaten zit ISDE-subsidie. In de winter is een bestaande gasketel nodig omdat er in de buitenlucht te weinig warmte zit om eruit te pompen.
  3. De water-water-warmtepomp onttrekt warmte uit de grond met een geboorde buis die bijvoorbeeld 100 meter diep de grond in gaat. Dit heet ook een grondgekoppeld systeem. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Het rendement is nog hoger dan van een lucht-water-warmtepomp, tot wel 800%. In de winter is de grondtemperatuur nog hoog genoeg om er warmte uit te pompen (terwijl de buitenlucht heel koud is). Er is dus geen gasketel meer nodig en heet ook wel een all-electric warmtepomp. Hier is ook subsidie voor.

Luchtgekoppelde systemen

Luchtgekoppelde systemen (luchtwarmtepompen) zijn vooral interessant bij bestaande bebouwing. Ze zijn eenvoudig in te zetten in elke woning, en vragen geen grote aanpassingen. Ze kunnen gecombineerd worden met een bestaande centrale verwarmingsinstallatie (cv) (‘hybride’ opstelling), of ‘stand alone’ worden ingezet. Eventueel in combinatie met een boilervat voor tapwater. In combinatie met een cv kan er met een relatief kleine pomp gewerkt worden, die als backup de gasketel heeft. Ook wordt de cv dan nog ingezet voor tapwater. Zonder cv (all-electric, gas eruit!) moet de pomp groter gekozen worden. Niet elke woning is ervoor geschikt.

De voor- en nadelen

  • Luchtwarmtepompen zijn slecht in het maken van (heel) heet water. Dus tapwater maken is moeilijker, en als je alleen radiatoren hebt en een slecht geïsoleerde woning, zal het resultaat niet geweldig zijn.
  • Luchtwarmtepompen zijn eenvoudig in vrijwel elke woning in te zetten, het type pomp (alleen, of samen met CV) hangt af van uw woning (wel / geen vloerverwarming / isolatie) en van uw gasverbruik.
  • Bij een dergelijke installatie komt er altijd een buitenunit ergens te staan (soort airco-unit). Die maakt geluid wat hinder voor de omgeving kan geven. De nieuwste buitenunit zijn echter zeer stil en je zit meestal niet buiten als je binnen verwarmt.
  • Omdat je stroom gebruikt in plaats van gas zijn eigen zonnepanelen zeer aan te bevelen.

Grondgekoppelde systemen

Grondgekoppelde systemen (grondwarmtepompen) zijn vooral interessant in nieuwbouwwijken waarbij er in 1 keer 100 bronnen geboord kunnen worden, dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in kosten, en het is toch braakliggend terrein. Ook bij grote woningen (bestaand en nieuwbouw) is het interessant. Per woning zijn er tussen de 3 en 6 boringen nodig van 50 tot 150 meter diep. Hier gaat een gesloten buizensysteem in. Een bron begint op 11 graden, en deze daalt over de jaren naar een temperatuur van 6 graden. De daling kan afgeremd worden door in de zomer te koelen en deze warmte weer de grond in te sturen. Ook kan er door middel van zonnecollectoren extra warmte ingevoed worden in de bodem waardoor de bron zelfs op 11 graden blijft, en het overall rendement hoger is en blijft.

De voor- en nadelen

  • Grondwarmtepompen zijn een stuk beter in het maken van heet water.
  • Je móet koelen met grondwarmtepompen (dit kan een voordeel óf nadeel zijn), dit koelen is wel bijna gratis.
  • Geen buitenunit nodig.
  • Kan niet overal door de benodigde boringen.
  • Hogere investering, hoger rendement.

Welke warmtepomp is geschikt voor jouw woning?