Sinds 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen 0% en hoef je dus niets meer terug te vragen. Degenen die het aantal zonnepanelen willen uitbreiden en nog in de Kleine Ondernemers Regeling vallen van de eerste set zonnepanelen kunnen nu dus zonder administratieve problemen ook de nieuwe zonnepanelen plaatsen zonder BTW.

U kunt ook in aanmerking komen voor een voordelige Energiebespaarlening of voor de Duurzaamheidslening van de gemeente Wierden voor de aanschaf van zonnepanelen. De lening en rente kunt u terug betalen uit de vermindering van uw energiekosten. 

U betaalt geen BTW meer over de zonnepanelen, de aanleg, de aansluiting naar de meterkast en de aanpassing van de meterkast. Dat geldt tot een maximum omzet (stroomlevering aan het elektriciteitsnet) van € 1800 / jaar of een installatie van 15.000 Wp. Bij een grote installatie en een hoge stroomprijs kun je over die drempel heen komen en val je niet onder de ‘gewone’ vrijstelling. Dan moet er weer een ‘gewone’ BTW-aanmelding worden gedaan, gevolgd door een vrijstelling via de KOR. Ook bij de aanschaf van een thuisaccu, de vervanging van de meterkast en andere grote kosten hieraan gerelateerd moet een gewone BTW-aanmelding worden gedaan, waarbij de BTW van de investering wel weer kan worden teruggevraagd.

Voor kleine installaties wordt het dus allemaal eenvoudiger, voor grotere installaties blijft het net zo eenvoudig als het nu is. Meer hierover is te lezen in Solarmagazine of bij de Consumentenbond.