27 december 2016

Warmtepomp

elektrische-cv-ketelBesparen  met een Warmtepomp

Zeer veel mensen kiezen er vandaag de dag voor om te investeren in een warmtepomp. Er zijn aan een dergelijke installatie dan ook heel veel interessante voordelen verbonden. Gebruikmaken van een warmtepomp zorgt er namelijk onder meer voor dat u een meer dan behoorlijke besparing kunt realiseren op uw energiefactuur. Dat is evenwel niet alles, want een warmtepomp is ook zeer goed voor het milieu omdat ze een minder grote hoeveelheid CO2 uitstoot. Tel daar ook nog eens bij op dat een warmtepomp over de mogelijkheid beschikt om zowel te koelen als te warmen en u beschikt meteen over meer dan voldoende goede redenen om er voor te kiezen om een dergelijke installatie in uw woning te plaatsen. Denkt u hier ook aan, maar wilt u eerst een duidelijk beeld hebben van de verschillende mogelijkheden evenals de kosten waar u rekening mee dient te houden? Lees dan snel verder en ontdek alles wat u altijd al wou weten over warmtepompen! Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met onze energieadviseurs. Zij kunnen voor u berekenen wat de terugverdientijd is van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

Werking Warmtepomp

De basiswerking een warmtepomp kan simpel uitgelegd worden: je pompt warmte uit lucht of grond, door middel van een elektrische pomp. Vergelijk het met een koelkast: die pompt warmte uit de koelkast naar de keuken. Binnenin wordt het kouder, de keuken wordt warmer. De warmtepomp maakt het buiten kouder en in huis warmer. Dat kan met een rendement (COP) van wel 300 – 500%: Eén kilowattuur stroom uit het elektriciteitsnet levert wel 3 – 5 kWh warmte. Een ouderwets elektrisch kacheltje levert maar 1 kWh warmte met 1 kWh stroom uit het net. Als u zonnepanelen heeft is dit een zeer voordelige manier van verwarmen. Goedkoper dan gas gebruiken en beter voor het milieu. Het is zelfs voordeliger om gas in een elektriciteitscentrale om te zetten stroom en die te gebruiken voor een warmtepomp. Eén kuub gas (1 m3) levert in een CV-ketel ongeveer 8 kWh warmte. Wordt er in de centrale van 1 m3 gas 5 kWh stroom gemaakt, dan kan dat via een warmtepomp wel 15 – 25 kWh warmte leveren. Een goede reden om ‘van het gas af te gaan’.

Lucht of water

Er zijn 2 soorten warmtepompen; luchtwarmtepompen, en grondwarmtepompen. Ook wel; luchtgekoppelde en grondgekoppelde systemen. Van luchtwarmtepompen zijn er ook weer twee soorten: lucht-lucht en lucht-water.

 1. De lucht-lucht-warmtepomp is de ‘gewone’ airco: die blaast koude lucht in de zomer of warme lucht in de winter. De warmte komt uit de buitenunit. Op deze apparaten zit geen subsidie.
 2. De lucht-water-warmtepomp verwarmt het cv-water. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder hard te stoken en wordt gas (deels) vervangen door warmte uit de buitenlucht die via de buitenunit en de warmtepomp naar de cv-ketel gaat. Dit is een hybride systeem. Soms wordt een buffervat (boiler) gebruikt. Op deze apparaten zit ISDE-subsidie.
 3. De water-water-warmtepomp onttrekt warmte uit het water wat omhoog gepompt wordt. Dit heet ook een grondgekoppeld systeem. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Het rendement is nog hoger dan van een lucht-water-warmtepomp, tot wel 800%. Hier is ook subsidie voor.

Luchtgekoppelde systemen

Luchtgekoppelde systemen (luchtwarmtepompen) zijn vooral interessant bij bestaande bebouwing. Ze zijn eenvoudig in te zetten in elke woning, en vragen geen grote aanpassingen. Ze kunnen gecombineerd worden met een bestaande centrale verwarmingsinstallatie (cv) (‘hybride’ opstelling), of ‘stand alone’ worden ingezet. Eventueel in combinatie met een boilervat voor tapwater. In combinatie met een cv kan er met een relatief kleine pomp gewerkt worden, die als backup de gasketel heeft. Ook wordt de cv dan nog ingezet voor tapwater. Zonder cv (all-electric, gas eruit!) moet de pomp groter gekozen worden. Niet elke woning is ervoor geschikt.

De voor- en nadelen

 • Luchtwarmtepompen zijn slecht in het maken van (heel) heet water. Dus tapwater maken is moeilijker, en als je alleen radiatoren hebt en een slecht geïsoleerde woning, zal het resultaat niet geweldig zijn.
 • Luchtwarmtepompen zijn eenvoudig in vrijwel elke woning in te zetten, het type pomp (alleen, of samen met CV) hangt af van uw woning (wel / geen vloerverwarming / isolatie) en van uw gasverbruik.
 • Bij een dergelijke installatie komt er altijd een buitenunit ergens te staan (soort airco-unit). Die maakt geluid wat hinder voor de omgeving kan geven. De nieuwste buitenunit zijn echter zeer stil en je zit meestal niet buiten als je binnen verwarmt.
 • Omdat je stroom gebruikt in plaats van gas zijn eigen zonnepanelen zeer aan te bevelen.

Grondgekoppelde systemen

Grondgekoppelde systemen (grondwarmtepompen) zijn vooral interessant in nieuwbouwwijken waarbij er in 1 keer 100 bronnen geboord kunnen worden, dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in kosten, en het is toch braakliggend terrein. Ook bij grote nieuwbouwwoningen kan het interessant zijn. Per woning zijn er tussen de 3 en 6 boringen nodig van 50 tot 150 meter diep. Hier gaat een gesloten buizensysteem in. Een bron begint op 11 graden, en deze daalt over de jaren naar een temperatuur van 6 graden. De daling kan afgeremd worden door in de zomer te koelen (gratis!) en deze warmte weer de grond in te sturen. Ook kan er door middel van zonnecollectoren extra warmte ingevoed worden in de bodem waardoor de bron zelfs op 11 graden blijft, en het overall rendement hoger is en blijft.

De voor- en nadelen

 • Grondwarmtepompen zijn een stuk beter in het maken van heet water.
 • Je móet koelen met grondwarmtepompen (dit kan een voordeel óf nadeel zijn), dit koelen is wel gratis.
 • Geen buitenunit nodig.
 • Kan niet overal door de benodigde boringen.
 • Hogere investering, iets hoger rendement.