16 september 2016

Energie besparen

Energie besparen

Uw woning kunt u isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie, HR++ glas en dakisolatie. De Energiecoach kan het u uitleggen. Ook weet hij welke subsidies er beschikbaar zijn.
Daarnaast kunt u in uw woning van alles bedenken om energie te besparen. Elektrische apparaten met een A-label (energielabel voor apparaten), energiezuinige verlichting, tochtstrips, radiatorfolie en noem maar op.
Ook door gedragsaanpassing kan het energieverbruik vaak flink omlaag. Zoals af en toe luchten in plaats van de hele dag ventileren. Goed omgaan met de dag- en nachttemperatuur van de CV. De keteltemperatuur moet niet onnodig hoog staan. Dit bespaart energie door een hoger rendement van de ketel bij een lagere watertemperatuur. Zet de maximumtemperatuur gerust op 50 graden in plaats van 70.
Sommige (grote) maatregelen kunnen alleen door de woningeigenaar worden gedaan. Veel andere maatregelen kunnen ook door de huurder worden gedaan. Tips vindt u bijvoorbeeld op de website van Milieucentraal of Centraalbeheer. Een stappenplan om (deels) van het gas af te gaan is te vinden bij Energievergelijk.
De inkoop van energie kan vaak goedkoper. Niet altijd is er voldoende aandacht hiervoor. Ruim 60 % van de bevolking betaalt te veel voor gas en elektra.
Ook het vastrecht is een aandachtspunt. En niet te vergeten het dubbeltarief. Dubbeltarief is voor bijna niemand meer aantrekkelijk. De oorzaak van deze ontwikkeling is dat veel energie overdag wordt opgewekt door zonne-energie waardoor het prijsverschil tussen dag- en nachtstroom minimaal is.
socket-304983_1280