16 september 2016

Energielabel

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document (pdf) waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Als je je huis gaat verkopen of (opnieuw) verhuren moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete.

Benieuwd naar het energielabel van je huis? Kijk op Zoek je energielabel

Hoe krijg ik een energielabel voor mijn woning?

Vanaf 1 januari 2021 maakt een woningeigenaar een afspraak met een gecertificeerde EP-adviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:

  • de afmetingen;
  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:

  • verwarming;
  • warm water;
  • ventilatie;
  • koeling van de woning.

Zo wordt het energielabel nauwkeurig vastgesteld en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Kosten energielabel

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren, waaronder:

  • type woning;
  • beschikbare documenten over de woning;
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

De kosten voor een energielabel van een eengezinswoning zijn circa € 190. Voor appartementen gaat het om ongeveer € 100. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel. Het is verstandig dit van te voren goed af te spreken.

Uitgebreid energielabel vervangt vereenvoudigd energielabel (VEL)

Tot 1 januari 2021 gold het vereenvoudigd energielabel (VEL). Heeft u al een geregistreerd VEL? Die blijft gewoon 10 jaar geldig.

Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter heeft t/m 2020 inwoners van de gemeente Wierden geholpen met het aanvragen van een energielabel. Dit is sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk. U dient met een gecertificeerde EP-adviseur hiervoor contact op te nemen.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

 
energy-efficiency-154006_1280

Lees meer over de verschillende energielabels.

 De adviseurs van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter kunnen u adviseren hoe u het energielabel van uw huis kunt verbeteren.