"Je verdient de investeringen eerder terug dan je zou vermoeden"

Denk goed na en zoek informatie

Na zijn studie Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente was Renko Overmeen werkzaam als ingenieur bij een aantal vooraanstaande regionale bedrijven, zoals Urenco en Enrichment Technology en de laatste vijf jaar is hij Director Programs bij Aeronamic, dat onder meer high tech-onderdelen maakt voor de luchtvaartindustrie. Duurzame ontwikkelingen spelen in die sectoren een belangrijke rol. Bij de verduurzaming van zijn woning kwam zijn technische kennis goed van pas. “Maar van meet af aan kwam ik erachter dat er meer bij komt kijken dan ik had verwacht. Goed verduurzamen kan best lastig zijn. Toch kom je met goed nadenken en de juiste informatie zoeken een heel eind.”

Ik heb ook mijn licht opgestoken bij buurtgenoten die ervaring hebben met de verduurzaming van hun woning. Daarnaast is het goed te weten dat je op de website van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter, waar ik ook lid van ben geweest, veel informatie vindt over verduurzaming en dat de wooncoaches je op veel gebieden en in praktische zin verder kunnen helpen.”

Niet-geïsoleerd huis uit de jaren ’50

Renko woont met zijn vrouw Margreet en twee kinderen van twaalf en vijftien in Wierden, in een vrijstaande woning uit de jaren vijftig. Renko: “Toen we het huis kochten, was er totaal geen sprake van isolatie en verder was er ook geen aandacht besteed aan energiebesparende maatregelen. Het energieverbruik viel dan ook enorm tegen, maar we hadden wel een idee hoe we in relatief korte tijd een aantal zaken aan wilden pakken. We zijn toen begonnen met de gedeeltelijke installatie van HR-glas en de aanleg van vloerverwarming. Alleen viel het resultaat daarvan tegen en daarom hebben we besloten tot verdergaande maatregelen, te beginnen spouwmuurisolatie. Daarover hadden we ook wel wat negatieve verhalen gehoord, maar een goede leverancier zal je adviseren over wat wel en niet kan. De isolatie met purschuim, dat stevig is en een hoge isolerende waarde heeft, was een zeer besparende ingreep met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar.”

Energiekosten gehalveerd

“Vervolgens zijn we verder gegaan met isoleren en energiebesparende maatregelen. We hebben alle overige ramen in de woning voorzien van HR-glas en vloerisolatie aangebracht, ook onder de vloer onder de vloerverwarming. De aanleg van zonnepanelen op het dak vormde een verdere belangrijke stap in het terugbrengen van de energiekosten. Al met al is ons energieverbruik gehalveerd en dat merken we uiteraard goed in de portemonnee. Het huis heeft inmiddels een C-label. Om de maandelijkse kosten nog verder naar beneden te dringen en om van het gas af te gaan, overwegen we de aanschaf van een warmtepomp. Maar daarvoor wacht ik tot de volgende generatie, schonere warmtepompen zich aandient die gebruik maakt van natuurlijke koudemiddelen.”

Terugverdientijd

Besparen op energie is natuurlijk mooi, maar vraagt om behoorlijke investeringen. “Dat klopt,” zegt Renko, “maar je verdient de investeringen eerder terug dan je zou vermoeden, zeker bij oudere woningen zoals die van ons waarbij je het rendement direct merkt. Verder is het van belang om je goed in de subsidiemogelijkheden te verdiepen. Dat is soms even een zoektocht, maar het is zonde om er geen gebruik van te maken. En mocht er even te weinig budget zijn voor energiebesparende maatregelen, dan zou je van de Energiebespaarlening gebruik kunnen maken. Hoe dan ook, bij verduurzaming van je woning is er veel om over na te denken en uit te zoeken.”

Meer informatie

Neem contact op met het Energieloket van Wierden