Peter en Miranda hebben een duurzaam huis: ‘Het is allemaal reuze meegevallen’

Peter en Miranda Scheffer krijgen veel vragen over het verduurzamen van het huis nu de gasprijs zo is gestegen. “We merken dat iedereen ermee bezig is, mensen vragen om advies”, zegt Miranda. “In 2018 zijn we begonnen en we hebben er zeker geen spijt van.” In en op huize Scheffer zijn nu 28 zonnepanelen, een hybride waterpomp, heatpipes voor warm water en cv te vinden. “Het is allemaal reuze meegevallen.”

WIERDEN – Miranda: “Destijds wilde ik van het aardgas af. De reactie van Peter was, kortgezegd, weet je wel wat dat kost? Uiteindelijk zijn we samen op een middenweg uitgekomen. Alles wat we binnen tien jaar terug kunnen verdienen, doen we. Ons huis was al goed geïsoleerd, dus zijn we verder gaan kijken wat nog meer kan. Dat waren 28 zonnepanelen en een hybride warmtepomp.” Peter vult aan: “We hebben geen vloerverwarming, de vloer eruit breken ging ons te ver. Zo kan het ook, al is het wat minder ideaal.”

De zoektocht naar installateurs was lastig. “We wilden namelijk niet alleen zonnepanelen, maar gelijk het hele huis verduurzamen”, vertelt Miranda. “Daar zoek je een stappenplan voor, wat het beste bij jouw huis past. Dat is maatwerk, daar waren installateurs toen nog niet echt op ingespeeld. En als het enigszins mogelijk was wilden we graag een lokale ondernemer, het liefst uit Wierden. Dat dit uiteindelijk is gelukt, is heel mooi.”

Meevallers

Voordat ze aan de slag zijn gegaan, zagen Peter en Miranda nog wel wat beren op de weg. “We wilden geen grote installaties in huis en geen grote kasten, dan wordt het een beetje een fabriek”, zegt Peter. Miranda voegt toe: “Ik zag erg op tegen het geluid van de warmtepomp, dacht dat het veel lawaai zou maken. Daarnaast had ik het idee dat het veel geregel zou zijn, bijvoorbeeld met het aanvragen van een lening.  Maar het is mij reuze meegevallen. Het voordeel van een warmtepomp is dat deze draait als het koud is. En als dat zo is, zit je zelf niet buiten, dat scheelt. Ook had ik gedacht dat het geluid harder zou zijn. De installatie binnen is echt klein. We hadden een hele stellage verwacht, maar gelukkig was dit heel anders.” De heatpipes zijn een iets ander verhaal. “Daarvoor is een buffervat van 300 liter nodig, daar moet je wel ruimte voor hebben of maken.”

‘Veel opgeleverd en bespaard’

Het heeft hen in totaal drie dagen gekost om het huis te verduurzamen. “Daar waren wij aangenaam verrast over”, vertelt Peter. “Voor de zonnepanelen staat een dag, net als voor de warmtepomp en de heatpipes. Je moet drie dagen vrij nemen, maar dan is het ook klaar. We zijn er heel tevreden mee, want het heeft ons veel opgeleverd en bespaard. Eerst verbruikten we 1900 kuub, nu zitten we op 800 kuub. Voor de coronacrisis zaten we op 500 kuub, we kunnen wel merken dat we vaker thuis zijn geweest. De variabele energiekosten vóór verduurzaming bedroegen ongeveer 150 euro per maand, nu is dat nog maar 50 euro.” Met de gestegen energiekosten zou dat komend jaar bijna 300 per maand zijn geworden als er niet was geïnvesteerd in verduurzaming van de woning.

Laagdrempelige lening

Om dit alles te realiseren hebben Peter en Miranda gebruikgemaakt van een Energiebespaarlening van de provincie Overijssel. Peter: “Dit is een gunstige lening voor het verduurzamen van je woning, met een lage rente. Momenteel betalen wij 113 euro per maand, tien jaar lang. Dat bedrag betalen we uit de lagere energiekosten. En over 10 jaar blijven de energiekosten laag en is de aflossing klaar. Maar eerder aflossen kan ook, als je geld overhebt van de verduurzaming. Het is laagdrempelig, een goede investering en het overwegen zeker waard.”

Stappenplan

Door de hoge gasprijzen zijn veel meer mensen bezig met verduurzamen. Maar er zullen nog mensen zijn die twijfelen. Miranda: “Het beste wat je kan doen is een afspraak maken met een energiecoach van het Energieloket. Samen met deze coach kun je samen een stappenplan maken voor jouw huis. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat bij jou past, bijvoorbeeld hoeveel wil je uitgeven?  De energiecoach kan je goed uitleggen wat je kan doen.” “En je kan klein beginnen met ledverlichting, radiatorfolie en een tochtstrip. Daarbij kun je gebruikmaken van de speciale energiebespaaracties van het Energieloket. Daarna kun je gaan denken aan grotere installaties.”

“Vraag advies aan mensen die het huis al verduurzaamd hebben en stel vragen”, aldus Miranda. “Ook bij ons kun je terecht. Maak een afspraak via het Energieloket of duurzaamwierdenenter@gmail.com. Of misschien stellen we ons huis wel voor een paar middagen open, zodat belangstellenden een kijkje kunnen nemen. Hopelijk tot ziens!”