Zonnepanelen in het buitengebied

Niet ieder huis is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Bij voorbeeld als het huis in de schaduw van hoge bomen staat of een rieten kap heeft. In het buitengebied is er dan een mogelijkheid om onder voorwaarden tot 500 m2 zonnepanelen op de grond te plaatsen. Deze uitzondering op de gewone regels is op verzoek van onze stichting in 2019 gemaakt en te vinden bij het veegplan van Wierden. De regels vindt u in artikel 3.4. De panelen moeten grenzen aan het bouwblok (dus mogen ook in de ‘paardenwei’), niet hoger zijn dan 1,5 meter en landelijk worden ingepast. In praktijk kan dat met een heg. En door plaatsing van de panelen in een grindbed net als op een plat dak heeft u geen fundering nodig, maar alleen wat ballast. Vooral in oost-west-opstelling is dat vrij eenvoudig.

Hoeveel zonnepanelen

Vaak wordt nog gezegd niet meer zonnepanelen te kopen dan voor het huidige eigen gebruik. Door de gestegen energieprijs kunt u echter beter het hele dak vol leggen. Ook toekomstig gebruik van een warmtepomp, elektrische auto en inductie-koken kunt u in het plaatje meenemen. Zo is voor het vervangen van 1000 kuub gas voor verwarming ongeveer 3000-4000 kWh stroom nodig.

Op een standaard aansluiting van 3 x 25 Ampère kunt u 20 kWp (zuid-opstelling) – 30 kWp (oost-west) aan panelen neerzetten, met een omvormer van 15 kW. Die leveren dan ca. 18.000 – 25.000 kWh elektriciteit per jaar op.