14 januari 2021

Ervaringsverhalen

In onze gemeente zijn al diverse bewoners die al veel energiebesparende maatregelen hebben getroffen voor hun woning. Wil je ook aan de slag om je huis te verduurzamen? Lees hier de enthousiaste verhalen van een aantal bewoners.

Ebbo Storm van Leeuwen

“Verduurzamen van je woning is heel belangrijk, maar het is lang niet altijd eenvoudig,” zegt Ebbo Storm van Leeuwen, die met zijn vrouw in een twee-onder-één-kap-woning uit 1972 woont. “Vanaf het moment dat we het huis kochten, ben ik ongeveer continu bezig geweest met isoleren van ons huis en andere duurzame maatregelen. Bij een oud huis kost dat tijd en moeite, maar al met al is ons energieverbruik meer dan gehalveerd en onze woning heeft nu energielabel A.”

“Ik ben tot aan mijn pensioen bouwkundig ingenieur en vastgoedadviseur geweest,” zegt Ebbo, “en ben daardoor altijd goed op de hoogte geweest van isolatie en andere duurzaamheidsmaatregelen. Maar omdat er zoveel bij komt kijken, bleven er altijd wel vragen en problemen. Ik heb daarom contact opgenomen met Duurzaam Thuis Twente waarna wooncoach Tonnie Kroeze twee keer op bezoek is geweest. Hij kon veel vetellen over de verschillende mogelijkheden en gaf nuttige adviezen. Daar heb ik veel aan gehad en Tonnie gaf het zetje om me verder te verdiepen in de materie, offertes aan te vragen en uiteindelijk beslissingen te nemen. Kortom, ik kan iedereen zeker aanraden om een wooncoach in de arm te nemen, daar word je echt wijzer van.”

STAP VOOR STAP VERDUURZAMEN

“Ik ben tot aan mijn pensioen bouwkundig ingenieur en vastgoedadviseur geweest,” zegt Ebbo, “en ben daardoor altijd goed op de hoogte geweest van isolatie en andere duurzaamheidsmaatregelen. Maar omdat er zoveel bij komt kijken, bleven er altijd wel vragen en problemen. Ik heb daarom contact opgenomen met Stichting Duurzaam Thuis Twente waarna wooncoach Tonnie Kroeze twee keer op bezoek is geweest. Hij kon veel vetellen over de verschillende mogelijkheden en gaf nuttige adviezen. Daar heb ik veel aan gehad en Tonnie gaf het zetje om me verder te verdiepen in de materie, offertes aan te vragen en uiteindelijk beslissingen te nemen. Kortom, ik kan iedereen zeker aanraden om een wooncoach in de arm te nemen, daar word je echt wijzer van.”

MILIEU IS BELANGRIJK

“Natuurlijk is het mooi dat we door alle genomen maatregelen geld besparen,” vervolgt Ebbo, maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Het gaat in de eerste plaats om de bijdrage aan het milieu, waarvoor iedereen naar mijn mening zijn best moet doen.” Dat voor een duurzame toekomst van onze aarde meer nodig is dan de inzet van de mens als individu, spreekt voor hem ook voor zich: “Er zal nog veel forser geïnvesteerd moeten worden in zonneparken, windmolens en andere vormen van duurzame energie. Zelfs aan nieuwe kerncentrales zullen we naar mijn mening uiteindelijk niet ontkomen. Maar daar moet ik bij zeggen dat ik me, hoewel ik van nature een positief mens ben, wel zorgen maak. Als ik denk aan de opwarming van de aarde, de stijging van de zeespiegel, smeltende gletsjers en andere klimaatveranderingen, dan is het duidelijk dat rigoureuze inspanningen nodig zijn. Maar uiteraard blijven we ons best doen, alle bijdragen helpen en daarmee moet je bij jezelf beginnen. Daarbij hoort ook met motiveren van onze kinderen. En het is belangrijk met elkaar in gesprek te gaan en kennis te delen. We kunnen immers veel van elkaar leren.”