16 september 2016

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Wist u dat zonnepanelen rendabel zijn, ook zonder subsidie?

solarpark-1288842_1280

De BTW op zonnepanelen is sinds 1 januari 2023 afgeschaft. De BTW is omlaag gegaan van 21% naar 0%.

Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de BTW dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Het maximum opwekvermogen mag 15.000 Wp zijn (ongeveer 35 panelen).

De terugverdientijd is tussen de 2 en 6 jaar, afhankelijk van uw situatie. Ook op daken die niet op het zuiden zijn gericht zijn zonnepanelen rendabel.

Hoeveel zonnepanelen moet ik nemen?

Vaak wordt nog gezegd niet meer zonnepanelen te kopen dan voor het huidige eigen gebruik. Bij een jaargebruik van 3.000 kWh heeft u 8-12 zonnepanelen nodig (van 400 Wp), afhankelijk van de stand van uw dak en eventuele schaduw.

Door de gestegen energieprijs kunt u echter beter het hele dak vol leggen. De prijs die u krijgt van de energieleverancier is zo hoog dat u de ‘extra’ panelen snel terug verdient.

Ook toekomstig gebruik van een warmtepomp, elektrische auto en inductie-koken kunt u in het plaatje meenemen.

  • Zo is voor het vervangen van 1.000 kuub gas voor verwarming met een warmtepomp ongeveer 3.000-4.000 kWh stroom nodig (8-12 zonnepanelen van 400 Wp).
  • Per 10.000 km heb je voor een elektrische auto 1.500 kWh van 4-5 zonnepanelen (van 400 Wp) nodig.
  • Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.

Salderen

De stroom die u in de zomer ’teveel’ opwekt kunt u in de winter gebruiken en met elkaar verrekenen. Salderen heet dat. De overheid heeft plannen die salderingsmogelijkheid te verminderen, maar u blijft altijd een redelijke prijs voor de aan het net geleverde stroom ontvangen. Tegen de tijd dat dit het geval is heeft u uw zonnepanelen al lang terugverdiend.

Als u meer opwekt dan u zelf gebruikt krijgt u bijvoorbeeld bij leverancier Energie VanOns een goede prijs. Als u klant wordt van Energie VanOns via het zonnepark De Groene Weuste in Wierden krijgt u bovendien een mooie welkomstkorting van SDWE (mits u in de gemeente Wierden woont).

Offertes

Offertes liggen soms ver uit elkaar. Niet alleen prijzen, maar ook de kwaliteit. De energiecoaches van de Stichting Duurzaam Wierden-Enter kunnen u helpen de offertes te vergelijken. Maak hiervoor een afspraak met een energiecoach.

De energiecoaches van de Stichting kunnen ook namens u enkele offertes vragen bij lokale installateurs. De coach komt dan bij u langs om uw situatie te bekijken (ligging van het dak, elektriciteitsgebruik, besparingsmogelijkheden). Op grond van uw wensen zoeken we een geschikte lokale installateur. De Stichting werkt hiervoor samen met lokale vakbedrijven. Hiermee bent u verzekerd van een goede service en steunen we de lokale economie.

Wilt u weten of uw woning geschikt is voor zonnepanelen? Ga naar de Zonnekaart en vul uw adres in!

Woont u in het buitengebied van Wierden en wilt u meer zonnepanelen dan op uw dak passen? Kijk dan op pagina met mogelijkheden voor zonnepanelen op de grond.

Benieuwd naar de productie van zonne-energie van zonnepark De Groene Weuste?