Je bekijkt nu Airco populair als warmtepomp

Airco populair als warmtepomp

Hybride warmtepompen die worden aangesloten op de cv-installatie zijn momenteel niet leverbaar. Er is veel vraag naar en er is een tekort aan chips. De wachttijden lopen al op tot een jaar.

Een mogelijk alternatief is de aanschaf van een airco die ook als warmtepomp kan worden gebruikt.

Deze lucht-lucht warmtepomp heeft net als een lucht-water warmtepomp een binnen- en een buitenunit. Deze verwarming staat los van de cv en kan ’s zomers worden gebruikt als airco.
Deze apparaten zijn nog wel verkrijgbaar en worden steeds populairder. Voordeel is de simpele installatie en lage prijs (daarom is er geen subsidie voor deze apparaten). Ook is de lucht in de ruimte sneller warm dan met een cv. Nadeel vinden sommigen de blazende lucht.
Net als de hybride warmtepomp maakt de airco met 1 kWh stroom gemiddeld 4 kWh aan warmte. Dit is ongeveer de helft goedkoper dan verwarmen met gas. Onze Energiecoaches kunnen u er meer over  vertellen.
Ook zijn er zogenaamde monoblocks. Een monoblock warmtepomp is gekoppeld aan de cv via de buizen van de cv en heeft geen aparte binnenunit.
Wij adviseren wel om bij de aanschaf van een warmtepomp voldoende zonnepanelen te installeren om zo het elektriciteitsverbruik te compenseren. Door een warmtepomp toe te passen kunt u 1000 m3 gas vervangen door ca. 3000-4000 kWh stroom. Dit is ook van belang met het oog op het aanstaande prijsplafond dat de overheid vanaf november wil instellen. Stroom die u in de zomer opwekt kunt u aan het elektriciteitsnet leveren en ’s winters (en ’s nachts) weer afnemen tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen en blijft de komende jaren nog mogelijk. Vanaf 2025 wordt deze aantrekkelijke salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd en krijgt u niet meer het hele bedrag, maar wel een redelijk deel vergoed. Geen enkele reden dus om geen zonnepanelen te nemen. U kunt voor zonnepanelen geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds.
Meer informatie over de verschillende warmtepompen kunt u vinden op onze website https://duurzaamwierdenenter.nl/sdei/informatie-over-warmtepompen/ of op https://www.energieplein.nl.