Je bekijkt nu Bijeenkomst 8 november over grootschalige duurzame energieopwekking

Bijeenkomst 8 november over grootschalige duurzame energieopwekking

Wethouder over duurzaam: Wierden in 2050 volledig groen

WIERDEN – Wierden wil over zes jaar 20 procent van de energiebehoefte uit duurzame bronnen halen, en in 2050 zelfs volledig groen zijn. Wethouder Richard Kortenhoeven is er nog altijd van overtuigd dat het kan. ,,Maar het is wel een hele uitdaging.”

Kortenhoven geeft direct toe dat de gemeente nog een flinke slag te maken heeft. Zonnepark Groene Weuste, dat nu zo’n jaar draait, is een initiatief waarop hij erg trots is. Maar het is wel een van de weinige duurzame ontwikkelingen die tot nu toe van de grond zijn gekomen.

Creatief

De wethouder hoopt op creatieve ideeën van Wierdenaren zelf tijdens de bijeenkomst over grootschalige duurzame energieopwekking, donderdag om 19.30 uur in het raadhuis aan de Pouliestraat in Wierden.

Zonnepark

,,Het is natuurlijk eerst zaak om draagvlak te creëren onder inwoners. Dan kan je ermee aan de slag. In hoeverre moet een eventueel nieuw zonnepark worden ingekleed in het landschap, en zouden inwoners er voor open staan om te participeren in zo’n park?”

Aardgasvrije wijk

Een duurzame ingreep waar de gemeente zich nu concreet mee bezighoudt is het realiseren van aardgasvrije wijken. De eerste pilot start binnenkort. Om welke wijk het gaat wil Kortenhoeven nog niet prijsgeven. Verder hoopt Wierden met het samenwerkingsverband Duurzaam Thuis Twente zoveel mogelijk inwoners te informeren over hoe zij hun eigen omgeving zo groen mogelijk kunnen inrichten.

Bewustwording

,,Het draait om een stukje bewustwording”, stelt de wethouder. Dat stukje breidt zich volgens hem langzaam uit over ‘zijn’ gemeente. ,,Wanneer ik door Wierden rijd zie ik steeds meer zonnepanelen op daken verschijnen. Ik hoop dat dit besef, dat je aan de opwarming van de aarde niet zoveel kan doen, maar dat je als mens wel kan helpen het tegen te houden, zich als een olievlek gaat verspreiden.” Met als uiteindelijk doel een volledig energieneutrale gemeente in 2050. Is dat wel realistisch? ,,Het is een hele uitdaging, maar ik heb er vertrouwen in. Ik weet zeker dat het kan.”

Bron Dagblad Tubantia 3 november 2018