Je bekijkt nu Duurzaamheidscompliment overhandigd aan Pascal Snitjer en Egberdien Engbers

Duurzaamheidscompliment overhandigd aan Pascal Snitjer en Egberdien Engbers

Pascal Snitjer en Egberdien Engbers hebben zaterdag 2 oktober het Duurzaamheidscompliment gekregen. Het glazen kunstwerk werd overhandigd door Herbert Stamsnijder uit Enter die het compliment afgelopen jaar mocht hebben. De trofee is een initiatief van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter en wordt uitgereikt aan een inwoner of organisatie uit de gemeente Wierden die zich positief weet te onderscheiden op duurzaamheidsgebied.

Normaliter wordt bij duurzaamheid gedacht aan investeren in tientallen zonnepanelen, warmtepompen of windmolens. Toch kan het ook anders. Pascal en Egberdien wonen sinds 5 jaar aan de Noord Parallelweg in Wierden, waar ze de oude slagerij en woning van Gierveld hebben gekocht. Het gebouw stamt grotendeels uit de jaren dertig en inpandig waan jej je terug in de tijd. “Dit gebouw heeft een ziel” meent Pascal. “Dat moet je behouden”. De aannemer wilde het grof geschut het pand verduurzamen en opwaarderen. Veel details en de sfeer zou daarmee verdwijen. Pascal en Egberdien zagen kansen om het gebouw zeker ook zaken up-to-date te maken, maar met behoud van het oude. “We houden beide van oude spullen maar wel van kwaliteit. Dat het beschadigd of zelfs kapot is, dat maakt niet uit, als het maar te herstellen of nog te gebruiken is. Het opknappen van materiaal is een bewuste keuze”.

Binnen in de ruimte waar vroeger geslacht werd, zit de lier nog aan de muur en aan het plafond hangt de dikke rails waar het vee werd opgehangen. Ook de oude stoffen elektriciteitsleidingen zijn nog met houten klosjes aan de gele betegelde muur genageld. Allemaal details die niet moeten verdwijnen, menen de twee.

Bovendien, iets wat nog bruikbaar en goed is, hoeft niet weg: duurzaamheid staat dus hoog in het vaandel en dat is goed te zien. Een ouk kantoormeubilair van onder meer het vermaarde merk Ahrend siert de ruimte en in de hoek staan een gokautomaat en een PhotoPlay machine, werkend. Een zelf gemaakte wandkast met boeken. LP’s, Laser Discs en DVD’s. De hang naar nostalgie is groot en behoud van oude belangrijk. Om het plaatje qua duurzaamheid compleet te maken: op het dak zijn enkele zonnepanelen geplaatst, het pand is inmiddels geïsoleerd en de ramen voorzien van HR++ glas. In de vloer is verwarming aangebracht. De combinatie, het totale duurzaamheidsplaatje, was voor het bestuur van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter reden om het compliment aan Pascal en Egberdien uit te reiken. Bron: De Wiezer