Je bekijkt nu Duurzaamheidscompliment voor Boerderij de Paswever

Duurzaamheidscompliment voor Boerderij de Paswever

Het duurzaamheidscompliment van SDWE is doorgegeven aan Bert en Jenny de Wilde van Boerderij de Paswever in Enter. Zij krijgen het uit handen van Pascal Snitjer en Egberdien Engbers die het in 2021 ontvingen voor het hergebruiken van materialen om hun huis te verduurzamen.

Bert en Jenny zijn hebben deze insteek ook. Zij zijn de stal aan het verbouwen voor het installeren van een melkrobot. Voor de tijdelijke opstelling wordt er gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Op deze manier zijn zij  niet alleen duurzaam bezig maar besparen ook kosten. Daarnaast zijn zij ook op andere vlakken bewust bezig met het kiezen van grondstoffen, materialen en energie. De meeste verlichting in de gebouwen is vervangen door LED-verlichting. Motoren draaien d.m.v. frequentieregelaars niet op vol vermogen als het niet nodig is. De verse melk koelen zij met koud drinkwater voor de koeien. Dit lukt tot ongeveer 15 graden. Pas de laatste 11 graden doen de koelmachines. Dit bespaart ook veel energie.

Jaren geleden zijn al een groot aantal zonnepanelen geplaatst door “Asbest eraf, zon erop”. Er is een plan om nog eens 1400 panelen op het dak te leggen, waarvoor de SDE-subsidie al is toegekend. Doordat het stroomnet vol zit is het echter nu niet mogelijk om die aan te sluiten. Dat er sprake is van het aanleggen van een zonnepark op enkele kilometers afstand lijkt onbegrijpelijk, maar ook dat zonnepark krijgt op z’n vroegst in 2027 pas een aansluiting.

Met dierenwelzijn en natuurbeheer zijn zij ook goed bezig. Twaalf hectare landbouwgrond langs de Regge hebben zij beschikbaar gesteld voor natuurontwikkeling, waarbij ze zelf betrokken zijn bij het onderhoud van het Enter Reggedal. Al met al zijn ze goed bezig en verdienen het duurzaamheidscompliment.