Je bekijkt nu Duurzaamheidscompliment weer doorgegeven!

Duurzaamheidscompliment weer doorgegeven!

Zaterdag 25 januari 2020 is het Duurzaamheidscompliment “Save the Nature Award” weer doorgegeven.

Tot voor kort stond het compliment, een glazen sculptuur van de Wierdense kunstenares Monique Nijmeijer, bij familie Bolscher in Enter. Roy Bolscher is nog altijd zeer actief op duurzaamheidsgebied en was dan ook graag bereid het compliment door te geven aan Ronald en Joyce Telgenhof. Dit stel woont nu precies een jaar met hun beide dochters Mirle (6) en Lauri (3) op De Kievit in Zuidbroek. Hun huis was de eerste nul-op-de-meter-woning van Wierden in Zuidbroek. Sterker nog: ze leverden afgelopen jaar nog 845 kWh meer stroom terug aan het elektriciteitsnet dan ze gebruikten. Energiecoach Tonnie Kroeze: “Energieleverancier Greenchoice geeft hier € 0,11 /kWh voor, dus tel uit je winst. Bovendien krijg je nog € 527 energiebelasting per jaar terug, dus zal uiteindelijk de jaarlijkse energierekening geld opleveren.”

Energiecoach van het Energieloket

Voor familie Telgenhof dit huis betrok woonden ze elders in Wierden in een twee-onder-een-kap. Daar betaalden ze € 150 per maand voor gas en elektra. In hun nieuwe vrijstaande woning verwachtten ze oorspronkelijk ook zoiets te gaan betalen. De architect en aannemer hadden de plannen al helemaal klaarliggen, inclusief een gasaansluiting en een fossiele CV-ketel. Tijdens de bouw kwam Ronald in contact met de Energiecoach van het Energieloket. Die rekende uit dat het voordeliger was om een warmtepomp aan te schaffen. Ronald somt op: “Geen gasaansluiting (€ 1000), geen CV-ketel (€ 2500), BTW-teruggave van de zonnepanelen (€ 1400), ISDE-subsidie voor de warmtepomp (€ 2200), en de gashaard die we weggelaten hebben in de woonkamer, leverden een flinke besparing op. Daar tegenover stond de extra investering van 24 zonnepanelen en warmtepomp installatie. Omdat de hypotheek al was afgesloten hebben we hiervoor een duurzaamheidslening afgesloten tegen 1,4% die we in 10 jaar terug gaan betalen. Of sneller, want we hebben geen energierekening meer.”

Elektrisch verwarmen én koelen

De aannemer van de Familie Telgenhof wilde, in tegenstelling tot andere aannemers, gelukkig wel meewerken aan deze mogelijkheid. Ronald: “We hebben laten uitrekenen dat er in dit goed geïsoleerde huis een warmtepomp van 8 kilowatt moest komen, maar hebben gekozen voor een van 10 kW, omdat als de kinderen groter zijn we misschien iets meer gaan verbruiken. Afgelopen zomer bleek ook het voordeel van de warmtepomp. Die kan namelijk ook koelen. Terwijl het buiten 35º was, hielden we het binnen lekker op 24º. Bovendien houden we het huis nu standaard op 20 graden, dag en nacht. Dat is toch wel behaaglijk in vergelijking met het ’s avonds de verwarming uitzetten. Wat wel een aandachtspunt is wat Roy naar voren brengt, is dat je in het voor- en naseizoen moet kiezen tussen verwarmen óf koelen. Dus niet overdag koelen en ’s nachts verwarmen, maar het weerbericht in de gaten houden en de warmtepomp op een van beide laten staan om te voorkomen dat hij heen en weer gaat schakelen tussen verwarmen en koelen. Dat kost natuurlijk onnodig energie. Het zijn dingen waar je als gezin aan moet wennen, maar straks weten onze kinderen niet anders dan hoe we nu het huis verwarmen.”

Inductie koken

Een van de dingen die veranderd is betreft het koken. Joyce: “Eigenlijk is koken op gas met een knop die meteen reageert wel makkelijker dan met inductie. Deze kookplaat reageert weliswaar ook meteen, maar de knopjes zijn tiptoetsen en dat is gewoon niet zo handig als een draaiknop. Het voordeel is echter dat een inductieplaat veel makkelijker is schoon te maken dan een ouderwets gasfornuis. In elk geval is inductie koken een stuk makkelijker dan met de oude elektrische kookplaten die heel traag reageerden.” Roy vult aan dat inmiddels met slimme elektronica de inductiekookplaat ‘leert’ hoe je kookt, zodat het voortaan automatisch goed gaat als je eenzelfde gerecht kookt.

Buren

Energiecoach Helga Sasbrink vraagt zich nu af of ze achteraf blij zijn met hun keuze. Zowel Ronald als Joyce beamen dit volmondig: “Jazeker. En de buren hebben we inmiddels ook kunnen overtuigen en zijn ietwat jaloers op een positieve manier. Die vinden het jammer dat zij deze mogelijkheid niet hebben gekregen van hun aannemer. Onze huizen zijn prima geïsoleerd, dus is er geen gasaansluiting meer nodig. Huidige nieuwbouwhuizen hebben al geen gasaansluiting meer, maar ons huis zou dat nog wel hebben gehad. Ook het warme water voor de douche komt van de boiler van de warmtepomp. Dat gaat prima. En in de keuken hebben we een cooker onder de aanrecht. Daar gebruiken we ook bijna geen warm tapwater.” Mooi te zien dat bewoners toch hun eigen plan trekken en zo bevlogen met duurzame energie bezig zijn. En dat is wat wij graag zien!!