Je bekijkt nu Stijgende energierekening deels gecompenseerd

Stijgende energierekening deels gecompenseerd

Huishoudens en bedrijven krijgen in 2022 korting op hun stijgende energierekening. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt volgend jaar ruim € 400 minder aan energiebelasting. Ondanks die compensatie gaan de meeste huishoudens in 2022 meer betalen voor energie. Het kabinet trekt 150 miljoen euro extra uit om kwetsbare huishoudens te helpen met de isolatie van hun woning.

Ruim € 400 korting voor huishoudens met een gemiddeld energieverbruik

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik krijgt in 2022 ruim € 400 (inclusief btw) korting op de energiebelasting. Gemiddeld verbruikt een huishouden jaarlijks 1.170 m3 gas en 2.384 kWh elektriciteit. De korting bestaat uit:

  • Lagere belasting op elektriciteit in 2022. Dit scheelt een gemiddeld huishouden ruim € 150 (inclusief btw).
  • Extra korting op de belastingen voor energie in 2022. Huishoudens en bedrijven betalen daardoor € 265 (inclusief btw) minder belasting.

Deze maatregelen verzachten de gevolgen van de hogere energierekening. Toch gaan veel huishoudens in 2022 meer voor energie betalen. Hoeveel ieder huishouden precies gaat betalen, hangt onder meer af van het type contract met de energieleverancier en het energieverbruik. De samenstelling van huishoudens en mate van isolatie van de woning hebben hier veel invloed op. Daarom zijn de verschillen tussen huishoudens groot.

Ook korting voor bedrijven

De belasting op energie gaat ook voor bedrijven in 2022 eenmalig omlaag. Dit is vooral om mkb-bedrijven met een hoger energieverbruik deels te compenseren. Hiervoor is ongeveer € 600 miljoen beschikbaar.

Extra geld voor isolatiemaatregelen kwetsbare huishoudens

Huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen zijn extra kwetsbaar voor hoge energieprijzen. Voor deze huishoudens reserveert het kabinet 150 miljoen euro extra. Gemeenten mogen dit geld inzetten om kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld via een energiebespaaradvies.

Extra hulp voor kwetsbare huishoudens

Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen eenmalig ongeveer € 200 extra om de hogere energierekening te betalen. Dit geld ontvangen zij via hun gemeente. Deze extra hulp komt bovenop de eerdere maatregelen die het kabinet neemt om de hogere energierekening deels te compenseren.

Hoge gasprijzen door veel vraag en weinig aanbod

Omdat de wereldwijde economie deze zomer sneller is hersteld van de coronapandemie dan verwacht, is er veel vraag naar energie. Vooral naar gas, wat ook wordt gebruikt voor de productie van warmte en elektriciteit. Maar de gasvoorraden in Europa zijn op dit moment laag. En belangrijke leveranciers van aardgas zoals Rusland en Noorwegen hebben moeite om meer gas te leveren. Onder andere hierdoor is de prijs van gas heel hoog.

Kabinet houdt de situatie in de gaten

Het kabinet blijft de ontwikkeling van de gasprijzen en de gevolgen voor de energierekening van huishoudens en bedrijven de komende maanden scherp in de gaten houden. Ook overlegt het kabinet intensief in Europees verband over de hoge gasprijzen.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/stijgende-energierekening-deels-gecompenseerd