Je bekijkt nu Voorleesactie Dag van de Duurzaamheid

Voorleesactie Dag van de Duurzaamheid

‘Ik ben heel benieuwd’

WIERDEN – Helga Sasbrink van Duurzaam Wierden-Enter heeft zich aangemeld voor de voorleesactie op de Dag van Duurzaamheid, die morgen plaatsvindt. Met een duurzaam boek gaat zij naar de Kluinveenschool om bij drie klassen voor te lezen. “Naar de reacties van de kinderen ben ik heel benieuwd. Ik hoop bijvoorbeeld dat zij er thuis over vertellen, voortaan hun nachtlampje uitdoen, de koelkastdeur goed dichtdoen en hun boterham opeten in plaats van weg te gooien. Door de voorleesactie maken kinderen op een speelse manier kennis met de verschillende aspecten van duurzaamheid.”

“De verhalen in het boek ‘Kracht van nieuwe energie’ sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Er is bijvoorbeeld een verhaal over een schoolreisje naar een dierentuin, waar de kinderen pinguïns tegenkomen. Deze dieren hebben steeds minder ijs tot hun beschikking, hierbij wordt uitgelegd waardoor dit komt en wat je daar zelf aan kan doen.” Dat is voor Helga ook de reden om mee te doen aan de voorleesactie. “Vanuit de stichting Duurzaam Wierden-Enter wil ik de aandacht vestigen op duurzaamheid. Het is een onderwerp dat met veel terreinen raakvlakken heeft. En het heeft natuurlijk de toekomst.”

In de prullenbak
Sasbrink geeft aan dat duurzaamheid het zeker verdient om spotlight te staan en te blijven. Dat is de reden dat de Dag van de Duurzaamheid voor haar belangrijk is. “Anders krijgen we allemaal met een probleem te maken. Mensen moeten gaan nadenken wat ze zelf kunnen doen. Dat kan iets simpels zijn, zoals de auto vaker laten staan, minder te vliegen, ledlampen te gebruiken, kort douchen of de verwarming eerder lager te zetten.” Het gaat volgens Sasbrink om bewustwording, zowel bij volwassenen als kinderen. “Het lijkt me vooral heel leuk om te zien hoe de leerlingen reageren. Kleine kinderen zegt het broeikaseffect nog niks, maar je kan hen bijvoorbeeld wel laten zien dat een leeg pakje in de prullenbak hoort, niet op straat.”

Op de radar
Op meer dan duizend basisscholen wordt op woensdag 10 oktober een duurzaam verhaal voorgelezen. In Wierden doet dit jaar alleen de Kluinveenschool mee. Helga hoopt dat meer scholen iets gaan met duurzaamheidsthema’s. “Graag wil ik de overige basisscholen in de gemeente Wierden enthousiast maken hiervoor. Er zijn bijvoorbeeld verschillende kant-en-klare lespakketten van Natuur en Milieu Overijssel, die gebruikt kunnen worden in klassen. Na afloop kunnen deze weer teruggestuurd worden. Door voor te lezen aan de groepen 1,2,3,4,5 en 6 hoop ik dat duurzaamheid meer op de radar komt van andere scholen in de gemeente.”

Meld je aan!
“Het probleem dat wij als stichting hebben, is een tekort aan mensen die het leuk vinden om gastlessen te geven.” Iedereen die het leuk lijkt verschillende groepen les te geven over duurzaamheid, kan zich aanmelden via duurzaamwierdenenter@gmail.com. Vervolgens wordt er zo snel mogelijk contact opgenomen.