Je bekijkt nu Wierdense deelnemers aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Wierdense deelnemers aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Wierdense deelnemers aan de Duurzame Huizenroute

Op zaterdag 2 en zaterdag 9 november is er de landelijke Duurzame Huizenroute. Overal in het land stellen bewoners hun huis open om te laten zien hoe zij CO2 besparen en een lagere energierekening hebben. Het betreft nul-op-de-meter-woningen die helemaal energieneutraal en zelf voorziend zijn, maar ook huizen waar een zodanige besparing is gerealiseerd dat de bewoners er trots op zijn.
Hier doen ook enkele bewoners uit Wierden aan mee.

Tonnie en Ria Kroeze kochten in 2008 een woning van het bouwjaar 1972. Bij de koop was al wel duidelijk dat er flink gerenoveerd moest worden. De vloeren waren zo slecht, dat je er bijna doorheen zakte en de kozijnen hadden ook hun beste tijd gehad. Daarom werd besloten om het gehele huis te verduurzamen. Nieuwe vloer erin en gelijk met vloerverwarming voor een hoger comfort. Alle kozijnen zijn vernieuwd, en overal HR++ glas erin. Het dak werd voorzien van geïsoleerde dakplaten en nieuwe dakpannen. Ook in de verbouwde garage-schuur is alles geïsoleerd. Er werd een nieuwe HR 107 combiketel geplaatst en niet te vergeten zijn alle muren voorzien van spouwmuurisolatie. Gevolg van deze renovatie was dat het gasverbruik van de vorige bewoners werd gehalveerd, van 3200 naar 1600 m3 gas per jaar. Maar de kosten voor gas en elektra waren nog steeds zo’n slordige € 170 per maand.
In 2016 besloten Tonnie en Ria om een hybride warmtepomp aan te schaffen en 24 zonnepanelen. De bestaande HR-ketel is blijven hangen voor de heel koude perioden en het tapwater (douche). Doordat de warmtepomp de verwarming van het huis grotendeels heeft overgenomen zal de ketel veel langer meegaan.
Het was een behoorlijke investering van ca. € 9000. Gelukkig konden we gebruik maken van de ISDE-subsidie wat direct een korting opleverde van € 1500. De rest van het bedrag hebben de Kroezes geleend via een duurzaamheidslening van de provincie tegen een rente van onder de 2%. Hier hoefde zelfs niet eens afsluitkosten voor te worden betaald.
Het gasverbruik liep terug naar 345 m3 gas per jaar, en elektraverbruik is nu minder dan 1000 kWh per jaar door de zonnepanelen.
Hiermee liepen de maandelijkse kosten voor energie terug van € 170 naar € 45 per maand, een besparing van € 125 € per maand dus. De kosten (rente plus aflossing) van de duurzaamheidslening zijn € 90 per maand.
Hiermee wordt duidelijk dat er met een nul-investering toch 35 € per maand bespaard wordt en een heleboel CO2.
Het betekent dat we nog niet van het gas af kunnen maar dat is ook niet de doelstelling.
We doen mee aan de Duurzame Huizenroute om te laten zien hoe je op deze manier het milieu een dienst bewijst en je eigen portemonnee ook. Ook is te horen hoe weinig geluid een warmtepomp produceert; hierover gaan onterecht wilde verhalen rond.

Herbert en Carlein Gerritsen Mulkes zijn in 2012 aan de Heijkampsweg 1 in Wierden komen wonen. Dit is een dubbele woning met ‘inwoning’ zoals dat veel voor komt in het buitengebied. De helft van de woning wordt bewoond door de ouders van Carlein.

Al snel werd geconstateerd dat de woning niet meer van deze tijd was. De woning was gebouwd in 1924 en voorzien van energielabel G. Er hingen op dat moment nog twee oude geisers in de woning voor het tapwater. De doelstelling was de woning dusdanig te verbouwen dat de maandlasten in de toekomst zo laag mogelijk zouden worden en dat het een levensloopbestendige woning zou gaan worden. Een levensloopbestendige woning wil zeggen dat voor de oudere generatie alle voorziening beneden en gelijkvloers zijn. Voor dit hele idee heeft Herbert zelf een plan en tekening opgesteld.

Het eerste wat moest gebeuren is de woning voorzien van een ‘lekkere warme jas en warme sokken’. Dit is gerealiseerd door de bestaande vloeren er geheel uit te breken en te voorzien van isolatie inclusief vloerverwarming, want een lage temperatuurverwarming is toch wel een must als je richting lage maandlasten wilt.

Vervolgens is er een complete nieuwe buitenschil om de woning geplaats met als isolatiemateriaal mooie dikke PIR platen met een RC-waarde van 6.00. Ook zijn alle kozijnen en deuren vervangen door nieuwe houten exemplaren omdat de landelijke uitstraling voor ons belangrijk is. De beglazing is voorzien van HR-tripleglas. De eerste verdiepingsvloer was van hout. Deze is geheel verwijderd inclusief kap omdat er her en der sporen van houtworm in zaten en het tussen de bestaande sporen isoleren toch niet het rendement zou geven wat ze voor ogen hadden. De eerste verdieping is toen direct vervangen door breedplaatvloeren die tevens ook weer voorzien werden van vloerverwarming. De kap is vervangen door een nieuwe sporenkap met daartussen PIR platen van 15 cm dik. De nieuwe sporen zijn dus een stukje hoger geworden ten opzichte van de oude. Onder de sporenkap is een extra  PIR plaat van 3 cm gemonteerd die standaard is voorzien van een underlaymentplaat. De reden hiervan is dat deze plaat de koudebrug van de sporen opvangt want de RC-waarde van een spoor is toch wat lager dan die van de PIR-plaat. Het voordeel van de underlaymentplaat is dat de wanden van de kap direct netjes afgewerkt kan worden met gips/stucwerk.

Er is in deze woning tegelijkertijd gekozen voor energiezuinige apparatuur ook omdat de netspanning de afgelopen jaren naar boven is gegaan. De oude apparatuur vindt dit toch minder fijn waardoor het stroomverbruik van oude apparatuur een stuk hoger is.  Alle verlichting is in LED uitgevoerd.

De woning is nu nagenoeg van het gas af. De aansluiting is nog wel aanwezig maar is momenteel alleen nog in gebruik voor het kooktoestel.

Herbert en Carlein hebben gekozen om de woning te verwarmen doormiddel van een zonneboiler systeem. Hier zit dus het cv-water op inclusief douche en tapwater. De ervaringen met dit systeem zijn heel goed ondanks dat er op de echte sombere dagen wat elektrisch bij verwarmd moet worden omdat de zonneboiler dan net niet voldoende capaciteit heeft om het water op 60 graden te krijgen. CV-water van 35 graden is in de regel geen enkel probleem. Het naverwarmen gebeurt doormiddel van een warmteboiler, de watervoorraad is 800 liter in totaal. Om de elektriciteitsmeter op nul te krijgen wekt deze woning stroom op doormiddel van zonnepanelen met een totaal vermogen van 12.500 kWh per jaar.

Belangstellenden zijn dus welkom op 2 en 9 november.