Je bekijkt nu Gemeenteraad bespreekt zonnepark Wierdensche Aa

Gemeenteraad bespreekt zonnepark Wierdensche Aa

Het plan om een zonnepark te bouwen aan de Beverdamsweg is voor vergunning ingediend bij de gemeente. Vorige week is de aanvraag besproken in de commissie grondgebied; volgende week komt het in de gemeenteraad. Voor dit project zijn we een samenwerking aangegaan met Pure Energie uit Enschede. De stichting heeft twee doelen hiermee: het opwekken van duurzame energie en het bereiken van 50% lokaal eigendom en 50% zeggenschap in het project.

50% lokaal eigendom betekent dat de helft van de inkomsten uit stroomverkoop en subsidie in Wierden terecht komen. Niet alleen de lasten maar ook de lusten.

50% zeggenschap betekent dat we bij aanbesteding, bouw en exploitatie meebeslissen. Hierdoor hebben we invloed op maatschappelijk rendement, zoals het inschakelen van lokale bedrijven en werknemers bij de bouw, zoals we dat bij het bestaande zonnepark De Groene Weuste hebben gedaan. Ook kunnen we hiermee voorkomen dat het gerealiseerde zonnepark na de bouw in andere, bijvoorbeeld buitenlandse handen komt. In dit samenwerkingsverband blijft dus alles lokaal en regionaal.

We hebben in de communicatie via een werkgroep van omwonenden de landschappelijke inpassing ingevuld. Er zijn inmiddels 50 mensen uit Wierden die belangstelling hebben getoond om financieel te participeren. Na de realisatie zullen we hiervoor een crowd fund actie opzetten die via de nieuwsbrief wordt bekend gemaakt.
Meer informatie is te vinden op https://zonneparkwierdenscheaa.nl/