Je bekijkt nu Duurzaamheidscompliment naar Arthur Dierenkliniek vanwege hergebruik materiaal uit de Zuidas

Duurzaamheidscompliment naar Arthur Dierenkliniek vanwege hergebruik materiaal uit de Zuidas

Stichting Duurzaam Wierden Enter heeft het duurzaamheidscompliment 2024 toegekend aan Arthur Dierenkliniek in Hoge Hexel. Aanleiding voor de uitreiking van de trofee is de circulair gebouwde overkapping. De trofee werd aan Arthur Asveld van de kliniek overhandigd door de zwagers Jarno Oude Booijnk en en Rick Kroeze van de Meubelzwagerij in Wierden, de winnaars in 2023.

Arthur Asveld heeft bij zijn op paarden gespecialiseerde kliniek in Hoge Hexel, vlakbij de manege, in samenwerking met Rijvereniging de Eschruiters en Landstede MBO uit Zwolle Academy de Vossenbos opgericht. Hiervoor was hij enkele jaren geleden, tijdens de coronapandemie, op zoek naar een praktijkruimte die duurzaam en circulair zou zijn. Dat laatste betekent dat oude materialen en onderdelen van bestaande gebouwen na sloop niet naar de stort gaan maar volledig worden hergebruikt.  Na een tip van directeur Wim Sturris van bouwbedrijf De Groot Vroomshoop kwam hij uit Forum Atrium in Amsterdam, dat ooit door de Twentse aannemer was gerealiseerd en nu dus in Twente weer opgebouwd zou worden.  De dierenarts kon de houten spanten, het ijzerwerk en het dak overgenomen. Het transport van de 32 meter lange overspanningen werd uitgevoerd door transportbedrijf Bolk.  Voor uitvoering van het project kwam Europees geld van Leader+ beschikbaar, met medewerking van de provincie Overijssel. De gemeente Wierden zorgde voor de vereiste vergunning. Arthur Asveld: ”Het project was aan alle kanten een enorme uitdaging, Van het vervoer van de overkapping naar Twente tot en met de constructieberekening, het plan van de architect en de vergunning, die allemaal in een week tijd moesten worden afgewerkt.  De constructie staat er nu een klein jaar. De afzonderlijke onderdelen hebben een tijd in de opslag gelegen en zijn weerbestendig gemaakt.” Arthur Asveld vertelt dat dit voorjaar fase twee volgt. Daarbij worden een dichte onderwijsruimte en een kantine gerealiseerd, eveneens op circulaire basis. Het hout is afkomstig van vijftien bomen uit het bos bij de paardenkliniek, het glas van het voormalige atrium in Amsterdam. Overigens is het duurzaamheidscompliment niet van toepassing op deze nieuwbouw.

Zonnepark

Stichting Duurzaam Wierden – Enter bestaat tien jaar en kreeg bekendheid door de realisering van het zonnepark De Groene Weuste, dat stroom levert aan zo’n zeventienhonderd huishoudens. ”De plannen hiervoor werden vanaf 2016 ontwikkeld en in april 2018 werd het park geopend, ”vertelt Tonnie Kroeze van de stichting.  ”Het plan won een prijs van de provincie Overijssel nog vóórdat het gerealiseerd was en leverde LEI subsidie op in het kader van plattelandsontwikkeling.”

Achtergrond

De bestuursleden van de stichting hebben veelal een achtergrond in de energiesector maar ook zijn er onder hen financieel deskundigen, een energiemakelaar of bijvoorbeeld een  bouwkundig ingenieur. Drie van hen bestuursleden zijn energiecoach en verder werken er buiten het bestuur nog vijf andere energiecoaches mee. Ook Tonnie Kroeze is coach. Hij werkte 46 jaar in de energiebranche. ”Wij geven energie adviezen aan particulieren en de zakelijke markt. Deze zijn altijd gratis.” De coaches geven informatie over glas, kozijnen en isoleren. Dat laatste is volgens Kroeze een sleutelwoord bij duurzaam energiebeheer. ”Zonder goede isolatie gaat er alsnog warmte en dus energie verloren.”

Subsidie

De stichting geeft ook voorlichting over subsidie. Tonnie Kroeze: ”Maar als een aanvraag is gedaan, willen wel altijd eerst graag kijken hoe de situatie van de klant is, thuis of op het bedrijf zodat we weten welke maatregelen er moeten worden genomen en om er zeker van te zijn dat ze effect hebben. We hebben ook zelf een subsidiepotje voor aanvragers, gevoed door de opbrengsten uit het zonnepark. Uit dit potje is € 250,- per aanvraag beschikbaar.”   

De stichting richt haar activiteiten grotendeels op maatregelen die energie besparen. Tonnie Kroeze: ”Toch gaat het duurzaamheidscompliment niet alleen naar deze initiatieven. Zo kregen Peter en Ellie Bijl in 2018 het eerste compliment vanwege het opruimen van zwerfafval. In 2021 kregen Bert en Jenny de Wilde van boerderij De Paswever in Enter de trofee omdat ze hun huis verduurzaamden met hergebruikte materialen. De Meubelzwagerij kreeg de onderscheiding, omdat ze via een speciale constructie met eigenaar Kenkhuis van hun bedrijfspand zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Deze constructie leverde voor beide partijen een win winsituatie op. ”

Wie er in aanmerking komt voor het duurzaamheidscompliment, wordt in onderling overleg door het bestuur besloten. Degene die de trofee heeft ontvangen, geeft hem voor het volgende jaar weer door aan degene die dán de winnaar is.