Je bekijkt nu Generatietuin ontvangt donatie 

Generatietuin ontvangt donatie 

De Generatietuin in Wierden heeft zondagmiddag een cheque van twaalfhonderd euro gekregen van onze stichting. Dankzij deze donatie heeft de tuin nu een kleinschalige stroomvoorziening op eigen terrein. “De donatie dekt ongeveer tachtig procent van de installatiekosten, een mooi gebaar”, laat Gerrit Niezink, voorzitter van de stichting Generatietuin, weten. “Het overige deel hebben we zelf bijgedragen”.

De energievoorziening is kleinschalig, maar genoeg voor de beoogde doeleinden. Dagelijks wordt – in het meest gunstige geval – ruim één kilowatt elektriciteit opgewekt door middel van een zonnepaneel en een kleine windturbine. Deze zijn bevestigd op de onlangs ‘gepimpte’ schaftkeet, die verder wordt gebruikt als kleine kantine en voor opslag van materialen. “Dankzij accu’s en een stevige omvormer hebben we nu altijd de beschikking over voldoende elektriciteit”, vertelt Niezink. Elektriciteit op eigen terrein stond al langer op het wensenlijstje van het bestuur van de Generatietuin. “Nu kunnen we bij evenementen ’s avonds bijvoorbeeld verlichting gebruiken, maar ook koffie of thee voor de gasten zetten. Daarnaast willen we in de nabije toekomst graag een elektrische waterpomp, om de planten in droge perioden van water te kunnen voorzien. Nu doen we dat nog met een handpomp en emmers in een kruiwagen.”

De donatie van de Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter is mogelijk dankzij gunstige opbrengsten van het plaatselijke zonnepark. Deze meeropbrengst wordt weer lokaal beschikbaar gesteld voor maatschappelijke doelen. Een onafhankelijke, externe toetsingscommissie beoordeelt ingediende aanvragen, zoals deze van de Generatietuin.

Bron en foto: De Wiezer