Je bekijkt nu Wat kost een hybride warmtepomp

Wat kost een hybride warmtepomp

Nu de gasprijzen zo hoog zijn geworden loont het nog meer om een (hybride) warmtepomp te kopen. Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast: hij maakt het buiten kouder en binnen warmer. Het rendement kan wel 400% zijn (met 1 kWh stroom maak je binnen 4 kWh warmte). Het rendement van een gewone cv-ketel is ongeveer 90%. In plaats van gas gebruik je dus stroom. De gasrekening wordt dus lager, maar de stroomrekening hoger. Als je zonnepanelen op het dak hebt kun je daarmee dus je huis voordelig verwarmen. Beter dan met een straalkacheltje (dat heeft een rendement van slechts 100%).

Een warmtepomp waarmee je altijd het hele huis kunt verwarmen is erg duur. Maar een hybride warmtepomp is best betaalbaar. De bestaande cv-ketel blijft dan gewoon zitten voor het warme kraanwater en voor als het heel koud is (een warmtepomp werkt het best tussen 0 en 20 graden). De warmtepomp wordt aangesloten op de verwarming en draait op elektriciteit, bij voorkeur opgewekt in eigen zonnepanelen. De warmte kan eventueel worden opgeslagen in een buffervat. Er is ISDE-subsidie voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. De terugverdientijd is hierdoor 5 tot 10 jaar.

De subsidie wordt per 1 januari 2021 verhoogd van ongeveer 20 naar circa 30% van het totale installatiebedrag.
De consumentenbond heeft recentelijk een aantal hybride warmtepompen getest. De uitslag van de vergelijking is te vinden op de website https://www.consumentenbond.nl/warmtepomp/beste-warmtepomp