De Dorpskerk in het hart van Wierden heeft energiebesparende verlichting geïnstalleerd in de kerkzaal. Een investering van zo’n 2.700 euro, maar dankzij 1.800 euro subsidie van de Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter heeft de kerk zelf slechts een klein deel hoeven bij te leggen. In combinatie met een lagere energierekening is deze investering derhalve binnen zes jaar weer terugverdiend.
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter heeft onlangs 25.000 euro opzijgezet voor maatschappelijke organisaties die willen investeren in verduurzaming. Per project is maximaal vijfduizend euro beschikbaar. Een beoordelingscommissie bestaande uit enkele bestuursleden van de stichting en externe partners Henk Robben (oud-burgemeester van Wierden) en Willem Joosten (voorzitter Twentse Noabers) heeft inmiddels negen aanvragen beoordeeld en een voorstel tot toewijzing vastgesteld.
“Er is gekozen voor de onderverdeling in categorieën. Bovendien hebben we enkele aanvullende criteria gesteld”, duidt bestuurslid Heino Denneman. De ingediende verzoeken zijn geplaatst in de categorieën ‘duurzame energieopwekking’, ‘energiebesparende maatregelen’ en ‘verduurzaming van de leefomgeving’. Denk in dat laatste geval aan bijvoorbeeld biodiversiteit of klimaatbestendig maken. Daarnaast zijn er enkele voorwaarden gesteld om in aanmerking te komen voor een bijdrage. “Zo moet het project binnen de gemeente Wierden worden uitgevoerd en dient de aanvrager een maatschappelijk doel.” En zoals de categorieën al aangeven, het initiatief en de investering is vernieuwend, draagt bij aan verduurzaming en is gemakkelijk toe te passen door anderen.
Maximaal 75 procent subsidie
De Wierdense stichting kan 25.000 euro investeren dankzij opbrengsten uit haar eigen zonnepark in Wierden. “Er is maximaal vijfduizend euro per project beschikbaar, waarbij de eigen bijdrage van de aanvragen op een kwart is gesteld. We subsidiëren dus maximaal 75 procent van de kosten.” Doordat niet alle aanvragers maximaal hebben ingezet, is het mogelijk om negen projecten te ondersteunen.
Denneman is trots dat inmiddels het eerste project met succes is gerealiseerd. “De Hervormde Dorpskerk aan het Burgemeester van den Bergplein in Wierden heeft vier grote lampen in de kerkzaal vervangen. De oude gasontladingslampen hadden elk een vermogen van zo’n vierhonderd watt. Bovendien wordt dit type lamp erg warm en is het tegenwoordig verplicht om deze in een dichte behuizing te plaatsen. Tegen het einde van de levensduur is er namelijk een kleine kans dat de lamp uit elkaar spat en gloeiende delen van zo’n zeshonderd graden naar beneden vallen.”
Dimbare lampen
Inmiddels zijn deze vier lampen en armaturen vervangen voor LED-lampen die met een vermogen van 160 watt de zaal verlichten. Deze lampen worden veel minder heet en dat komt de brandveiligheid ten goede. Ook is de levensduur langer en verbruiken ze veel minder elektriciteit. Ander voordeel is dat er geen opwarmtijd meer nodig is om op volle sterkte te komen. Bovendien is een draadloze dimmer geplaatst, zodat gebruiksvriendelijk de lichtsterkte aangepast kan worden.
“Wij zijn erg content met de toekenning van de subsidie”, aldus Paul Smelt, voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Kerk. “Als kerkrentmeesters blijven we naar de toekomst toe kijken hoe en op welke wijze we investeringen op een duurzame wijze kunnen uitvoeren. Zo hebben we bijvoorbeeld twee jaar terug aan weerszijden van ons kerkelijk verenigingsgebouw Hebron al zonnepanelen gelegd. Als kerk zijn de besparingen door specifieke wetgeving weliswaar wat minder, maar is het wel een belangrijk signaal dat investeren in duurzame leefomgeving belangrijk is.”
Bron: De Wiezer