“Maak gebruik van subsidies.”
Na zijn baan als projectmanager civiele techniek voor de gemeente Heerde begon Herbert Gerritsen Mulkes ruim een jaar geleden met zijn eigen bedrijf TwentEnergie, dat is gespecialiseerd in duurzame oplossingen voor particulieren en bedrijven. Daarnaast is hij bestuurslid van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter. Hij is dus bepaald geen leek op het gebied van duurzaamheid en aanverwante zaken en van zijn kennis en kunde maakt hij privé, bij het verduurzamen van zijn woning, ook goed gebruik. In 2012 zijn Herbert en zijn vrouw Carlein komen wonen aan de Heijkampsweg in Wierden. Het gezin is inmiddels uitgebreid met een zoon die nu twee jaar is. Herbert: “Het is een twee-onder-één-kap-woning waarvan de ene helft door ons wordt bewoond en de andere helft door de ouders van Carlein.” Die verhuizing hield wel iets meer in dan de koffers uitpakken. “We hadden veel om over na te denken, met levensloopbestendigheid, onderhoudsarm wonen en relatief lage maandlasten als stippen aan de horizon.
Rigoureuze verbouwing
“Het werd snel duidelijk dat de woning uit 1922 totaal was verouderd, zeker qua energieverbruik, getuige ook het energielabel G,” zegt Herbert. “Daarom heb ik voor de verbouwing eerst een ontwerp gemaakt, met alle voorzieningen beneden en gelijkvloers en met allerlei energiebesparende, duurzame maatregelen daarin verwerkt. We zijn begonnen met het uitbreken van de bestaande vloeren en die te voorzien van goede isolatie en vloerverwarming. Dat levert een lage temperatuurverwarming op en het betekent een goede stap richting lagere maandlasten. Daarna is er een totaal nieuwe buitenschil om de woning geplaats met dikke PIR-platen als isolatiemateriaal. Andere maatregelen waren de vervanging van alle kozijnen en deuren met HR-tripleglas als beglazing. Een volgende ingrijpende stap was de vervanging van de houten eerste verdiepingsvloer en de kap respectievelijk door breedplaatvloeren met vloerverwarming en een sporenkap met zwaar isolerende PIR-platen van 15 cm dikte.” Voor de verwarming van cv, douche- en tapwater hebben Herbert en Carlein een warmtepomp aangelegd. “Maar omdat die ’s zomers niet effectief genoeg is, hebben we daarnaast gekozen voor een zonneboilersysteem. Dat werkt prima, hoewel de capaciteit van de zonneboiler net niet genoeg is om het water op zestig graden te krijgen; een warmteboiler zorgt voor het naverwarmen.” Verder is het dak voorzien van zonnepanelen met een totaal vermogen van 12.500 kWh per jaar en er is gekozen voor energiezuinige apparatuur en LED-verlichting in het hele huis.” Door alle duurzame maatregelen is de woning nu gasloos en energieneutraal. “We houden zelfs energie over. Voor afname van die restenergie hebben we een contract met een energieleverancier.”
Gebruik maken van subsidies
“Er zijn allerlei vormen van subsidie en daar hebben we zoveel mogelijk gebruik van gemaakt,” vervolgt Herbert. “En laat dat meteen een advies zijn voor iedereen die plannen heeft om de woning te verduurzamen. Informatie daarover vind je volop op rijksoverheid.nl en andere informatiebronnen. Denk aan de ISDE, de Investeringssubsidie duurzame energie, waarmee je een warmtepomp en zonneboiler veel goedkoper kunt aanschaffen, ongeveer voor vijftig procent. Belangrijk is ook om rekening te houden met de geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2023, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen wat langer gaat duren. En zo geldt voor alles wat met duurzame maatregelen te maken heeft dat je je goed moet laten voorlichten. Daarnaast moet je ook leren omgaan met alle nieuwe vormen van apparatuur en installaties. Zo gemakkelijk als met gas krijgen we het immers nooit weer. En natuurlijk moet je praktisch nadenken, ook over kleine dingen. Ik zeg altijd: begin eens met de deur goed achter je dicht te doen,” besluit Herbert.